29. kol 2021.

.

I tijekom drugog dana Mladifesta, u subotu 28. kolovoza, brojni okupljeni sudionici pristigli iz cijele raznih dijelova biskupije, ali i Hrvatske, imali su priliku slušati kateheze, svjedočanstva, slaviti misu, ispovjediti se i produbiti svoju vjeru.

Tako je svečano misno slavlje predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral mladih vlč. Marijanom Štinglom, domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom te više svećenika.

U homiliji biskup se osvrnuo na pročitanu Evanđelje po Mateju koje donosi prispodobu o talentima poručivši kako su talenti darovi koje Gospodin daje svima nama da bismo ih umnožili i tako primili vječnu nebesku nagradu. Upozorio je i da je važno kako se u životu odnosimo prema njima i kako je nagore biti nemaran na poticaje Duha Svetoga. U nastavku biskup je rekao da se zapravo mi vrlo često ne služimo darovanim nam talentima, ili ih čak ni ne zamjećujemo, davši za primjer današnjeg sveca sv. Augustina.

Nakon mise biskup je održao okupljenima i katehezu „O potresu“ utemeljivši svoje razmišljanje na Bibliji. „U godini smo Riječi Božje koju smo započeli i mislim da je dobro u svjetlu Božje Riječi razmišljati o događajima, o povijesti u kojoj živimo, pa tako i o nesrećama koje su nas pogodile i koje proživljavamo. Svi želimo otkriti smisao tih događaja, kao što smo se borili za smisao za vrijeme stradanja u ratu“, rekao je biskup te donio što Biblija govori o potresu.

Biskup je ustvrdio i kako Pismo bilježi da je to nevolja koja se događa kao prirodna nepogoda koja izaziva strah, tugu i neizvjesnost, ali ipak potres pokazuje i Božju moć, premda nije u potresu Božja blizina, nego u tišini i blagosti. „Potres može biti i najava posljednjih dana, dana velikih nesreća koja će doći prije drugog dolaska Spasitelja našega Isusa Krista. U posebnim okolnostima potres je znak i smrti, ali ujedno i uskrsnuća: kad je Isus umro, zemlja se potresla, a kad je uskrsnuo, opet je velik potres zahvatio zemlju. I mi smo pozvani da u iskustvu potresa osjetimo ozbiljnost, bol i žalost zbog Kristove smrti, suosjećanje s njim, ali i nadu u pobjedu i uskrsnuće! Doista, potres može nas i te kako poučiti: ništa nije sigurno na ovom svijetu, osim Boga, osim prijateljstva s njim i naše ovisnosti o njemu“.

Biskupova kateheza

Biskup je i pozvao okupljene da misli na to da je potres, kao i svaka nevolja ljudi koji kraj nas trpe, poziv da pohitimo pomoći onima kojima je teže negoli nama. „Caritas je učinio neviđeno, divno, dapače čudesno djelo ljubavi prema bližnjima. To je svjedočanstvo naše kršćanske vjere koje se ne može sakriti. To je grad na gori koji svijetli i koji se vidi iz daleka. Potres nije ništa prema onome što nam može potresti život, izbaciti iz njegove kolotečine, uništiti nas. Nisu li najteži potresi kad nam umre netko koga smo jako voljeli, tko nam je bio bliz i bez kojeg mislimo da ne možemo? Kako je tek teško onim bračnim drugovima kojima se raspada njihov brak, koji su doživjeli brodolom! Nije li i to teže od potresa? Molimo Gospodina da nas oslobodi takvih potresa, a da nam daruje potresenost u susretu s njim, s ljudima, s istinom života“, zaključio je biskup.

Prije mise svoje svjedočanstvo iznio je mladomisnik Rafale Mlinar, koji je upravo Marijinu legiju i Nazretsku skupinu istaknuo kao mjesto gdje se rodio njegov poziv i ljubav prema Kristu, a dan je zaključen koncertom duhovne glazbe na kojem su nastupili Alan Hržica i Vanessa Mioč.

Posljednji dan, 29. kolovoza započinje molitvom krunice u središtu Petrinje u 12.19 sati, točno osam mjeseci od razornog potresa. U programu nakon toga sudjelovat će o. Mihovil Filipović monfortanac na službi u Poljskoj te glazbenica Ivhanna Gil. Misu u 19 sati predvodit će o. Ike Mandurić, a ovogodišnji Mladifest bit će zaključen euharistijskim klanjanjem.


Fotogalerija
.

.

Pin It on Pinterest