6. svi 2012.

Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži, u nedjelju 6. svibnja,  svečano pontifikalno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predslavio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki i predsjednik Vijeća za mlade BK BiH, u koncelebraciji sa župnikom preč. Alfredom Kolićem, župnim vikarom vlč. Ivanom Faletarom i još dva nazočna svećenika.

Prigodni program je započeo ispred župne crkve, gdje su mladi domaćini izveli igrokaz o zamamljivim ponudama svijeta koje privlače mlade, ali ih odvlače u ovisnosti i gubljenje osobnosti, a jedini spas je Isus, koji može mlade spasiti, ako oni to žele. Zatim su se predstavili mladi koji su bili smješteni u Glini, a bilo je oko 200 mladih, koji su došli iz Slavonskog Broda, Marije Bistrice, Metkovića, Kiseljaka, Kreševa, Banbrda i Brestovskog.

Zatim je uslijedila sveta misa u čijem je uvodu, govoreći o utjecaju svijeta, biskup Semren istaknuo, „da se velikani opiru masi, imamo izbor, stoga birajmo, jer pozvani smo da hodimo u svjetlosti“.

U propovjedi, govoreći o velikom očekivanju mladih ljudi, biskup Semren, se zapitao: „Što Crkva zapravo ima ponuditi svijetu?“ i odgovor našao u Djelima apostolskim: „začetnika života – uskrslog Isusa Krista“, koji je „velika ponuda Crkve svijetu i svakom čovjeku“. A govoreći o mogućnosti promjene nabolje, za primjer je uzeo sv. Pavla koji je „praktično pokazao da je moguća promjena nabolje“, i „samo onaj koji je promijenio sebe, može mijenjati svijet“. Govoreći o životnim vrednotama, propovjednik je istaknuo da postoje dva kriva stava o vrednovanju života. Prvi je, da je sve dopušteno, ali „dopušteno može biti samo ono što je u skladu s moralnim principima. Stoga je u nebo vapijući grijeh, uskraćivanje zaslužene plaće, varanje, tlačenje i izrabljivanje drugih, osobito siromašnih i bolesnih.“ Drugi krivi stav o životnim vrijednostima je, da je važno samo ono što donosi profit. „Tako djeca i stari ljudi nisu profitabilni jer ne donose korist. Treba jasno izreći kršćanski stav koji glasi: sve na zemlji treba služiti životu. Smisao je naše vjere, da život uspije u punom smislu, u svojoj punini. Zato, mladi prijatelji, ljubite život i radujte se životu, da bi u svjetlosti hodili.“ istaknuo je biskup Semren.

Nakon misnog slavlja, mladi su uz ručak nastavili druženje u obiteljima koje su ih udomile tijekom Susreta hrvatske katoličke mladeži, te u popodnevnim satima, ohrabreni ovim veličanstvenim susretom, krenuli natrag prema svojim domovima.

Ante Vidović

Pin It on Pinterest