28. tra 2014.

Drugog dana Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, u nedjelju, 27. travnja, na nedjelju Božjeg milosrđa, mladi sudionici SHKM-a sudjelovali su na nedjeljnim misama u župama u kojima su prethodnu noć kod obitelji, u dvoranama ili školama, prespavali, ili na zajedničkim većim prostorima gdje su se okupili mladi iz više župa.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u župi sv. Vlaha u Stonu, a misu ispred dubrovačke katedrale za mlade goste i domaćine iz katedralne župe i župe sv. Andrije predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je uvodno napomenuo kako je ovo dan kada Katolička Crkva proglašava svetim svoja dva velika sina, papu Ivana XXIII. i papu Ivana Pavla II., počasnog građanina Dubrovnika.

Biskup je u propovijedi naglasio tri stvari u kojima prepoznajemo Krista Uskrslog kao osloboditelja, a onda i svoju dužnost biti navjestitelji njegovog oslobođenja onima kojima su poslani. Najveći problem slobode je strah, kazao je biskup, pa su i Isusovi učenici nakon uskrsnuća bili prestrašeni. Pozvao je mlade da dopuste uskrslom Kristu da ih oslobodi od svih njihovih strahova, ma koji to bili.

U slici Tome koji ne vjeruje i učenika koji vjeruju, biskup je progovorio o tome zašto netko vjeruje, a drugi ne vjeruju. Vjeruju oni kojima je dana milost da vjeruju, ali kako Bog nikog ne prisiljava, čovjek sam u slobodi treba na milost odgovoriti. Postoje i oni, a danas je veliki broj takvih, rekao je biskup, koji su imali milost, dali svoj odgovor, družili se s Isusom, primili sakramente, a onda im se dogodilo nešto što ih je udaljilo od Gospodina. To nešto je ono što se bilo dogodilo i Tomi, udaljili su se od zajednice i lutali okolo sami. Sami sa svojim strahovima, nisu više bili u zajednici na nedjeljnim euharistijama. Ako prestanete dolaziti na misu, vaša sudbina je Tomina sudbina iako ste ga bili susreli u jednom periodu života, poručio je biskup mladima. Onima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, a takvih je oko 15% prema rezultatima ankete, biskup je ohrabrio da se odazovu. Svima je poželio da u svoje župe ponesu mir koji su doživjeli na SHKM-u u Dubrovniku.

Biskup se s mladima također u tišini pomolio i za nestalog mladića, sudionika SHKM-a, kao i nedavno nestalog mladića s Korčule, kako bi ih se što prije pronašlo kao i za sve ostale nestale.

Nakon mise katedralni župnik dr. don Stanko Lasić pozvao je predstavnike pojedinih župa da kratko predstave svoju skupinu, a prigodom predstavljanje pojedine župe su radosnom pjesmom pozdravile okupljene. Trg ispred katedrale bio je prepun razdragane mladosti od kojih je veći dio bio obučen u majice različitih boja SHKM-a u Dubrovniku koje su ova dva dana davale dodatno šarenilo susretu.

Pin It on Pinterest