20. pro 2022.

Vrijeme pripreme za blagdan Božića, Došašće u Križu, uz mise zornice koje vjernici pohode u sve većem broju, obilježeno je i brojnim aktivnostima Župe i župljana; uređenjem crkve, crkvenog ruha, postavljanjem jaslica, sve u ozračju priprave za rođenje Sina Božjega.

Župnik Velečasni Božo Pinjuh zahvaljuje svojim župljanima i potiče ih na gajenje osjećaja prema potrebitim sugrađanima, na nesebično davanje, ne samo materijalnih dobara, nego i sebedarja, braći i sestrama, svima kojima smo okruženi.

Na treću nedjelju došašća posvećenoj Nedjelji Caritasa, djelotvornoj ljubavi, voditeljica Župnog Caritasa, Slavica Gavran Tadić, u svojem obraćanju vjernicima, nakon svete mise, istaknula je da Župni Caritas, od danas ima i svog zaštitnika Blaženika Alojzija Stepinca…„da nas vodi svojom borbenošću i hrabrošću i da nam usadi barem mali dio trpljenja koje je on trpio. Da mu budemo na ponos i da dobrim djelima i dalje usrećujemo potrebitog čovjeka i time ispunimo našu malu zadaću na zemlji koja će nam olakšati put u Nebo k našem Gospodinu.“. Nadalje, iskreno i iz srca, Slavica je odlučila sa svima podijeliti svoje osobno svjedočanstvo, iz vremena kada je i sama s obitelji bila ovisna o tuđoj pomoći.. „Prije 28 godina, kada je mene i moju obitelj nemilosrdni rat otjerao iz našeg doma u Bosni došla sam u Križ. Zbog mnogobrojne rodbine koja ovdje živi odlučili smo i mi ostati. Izrazito teško vrijeme, neimaština, nismo imali ništa, ostali smo bez svega. Tako sam i ja tih davnih godina bila jedna od korisnica humanitarne pomoći. Bilo je to jako kratko, jer moja obitelj se izborila da imamo dovoljno za normalan život i da ne stojimo u redu i molimo pomoć. Uvijek pognute glave, sa sramom i nelagodom nailazili smo na ljude koji su nam davali pomoć, ali ne sa srcem, nego nekim čudnim moranjem, bahatošću i omalovažavanjem.“.

Upravo u ovome, leži silna motivacija, cijele ove zajednice, predvođene Župom u Križu, da se nitko, tko je u potrebi potražiti pomoć, ne osjeća nelagodno, posramljeno i omalovaženo, kucanjem na vrata Caritasa Župe Uzvišenja Svetog Križa.

Toga dana, 11. prosinca 2022. godine, ujedno je Velečasni Božo Pinjuh i  blagoslovio novouređenu kapelicu u Šušnjarima, koju je na čast Blaženom Alojziju Stepincu, a u spomen na pokojnu baku Katu Dundović, rođ. Pokupec, tijekom 2021. godine obnovio Darko Dundović.

U nedjelju, 18. prosinca 2022. godine, u svojoj propovijedi okupljenim vjernicima na misi, župnik Božo Pinjuh, između ostaloga, istaknuo je „Božić je pred nama, dan radosti, ljubavi i praštanja – dajmo si zadatak malo manje optuživati, ganjati pravdu i pravednost, nemojte biti suci i porotnici na jeziku. Ako malo zaustavimo

svoj jezik u osudama i Božić će biti ljepši. Dragi vjernici Isus ne želi biti Vaš gost, ni puki običaj i tradicija u Vašim obiteljima – Isus ne napušta čovjeka, posebno onoga koji trpi i zato ni on ne želi biti napušten ni sveden na križ koji u paučini visi na zidu. Isus očekuje ne da Ga objesimo i ostavimo, nego da s Njim živimo i Njemu se i Njegovu rođenju radujemo, ali srcem.“.

Da se iskreno raduju srcem, vjernici i građani Župe u Križu i ove su nedjelje dokazali sudjelujući u, sada već tradicionalnoj, predblagdanskoj akciji Župnog Caritasa; doniranjem i prodajom do 300 posudica kolača, nebrojenih teglica zimnice, likera, prigodnog nakita, namirnica za kućanstvo, svega čime oni koji imaju, mogu pomoći onima koji nemaju. Uprihodovano je oko 17.000,00 kuna, što će pažljivim gospodarenjem biti raspoređeno kako bi se moglo nahraniti gladne kojih će, nažalost, biti i nakon Božića. 

Ovoj akciji Caritasa, kriška udruga Ženske ruke, nesebično se priključila izlaganjem prodaji maštovitih djela svojih vrijednih ruku, kao i godinama unazad.  

I Marko Magdić, Općinski načelnik Općine Križ, osobnim je sudjelovanjem u spomenutoj prodaji, dao doprinos pomoći i zajedništvu, na koje poziva Župa i njezin Caritas.

Po završetku Svetih nedjeljnih misa, župnik Božo Pinjuh, također u prilog zajedništvu i nepodijeljenosti, pozvao je sve da se pridruže proslavi Adventa u organizaciji Općine Križ i njezinih udruga.   

Svakako je dragocjeno istaknuti da nije trebalo dugo čekati na potvrdu da se dobro dobrim vraća, naime na inicijativu obitelji (sestre) Bikić iz Bunjana, Župi Uzvišenja Svetog Križa, od strane darovatelja, udruge iz Altenstadta u Njemačkoj zastupane po predsjedniku Edwinu Turcheru, darovane su predivno ručno izrađene jaslice, koje će krasiti oltarni prostor crkve u Križu.

Pin It on Pinterest