14. velj 2019.

Povodom Dana bolesnika koji se na području Sisačke biskupije obilježava misnim slavljima u medicinskim ustanovama, sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Sv. Valentina, u četvrtak 14. veljače, misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić i supsidijar u sisačkoj župi Pohoda BDM vlč. Dražan Mirčić.

U homiliji biskup je istaknuo kako je Svjetski dan bolesnika, kao i ovo misno slavlje, prilika da se na poseban način zahvali svima koji se brinu za bolesnike, nemoćne i starije osobe te pomoli za sve one koji kao članovi obitelji često zajedno s bolesnicima nose križ i prinose velike žrtve.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju biskup je rekao kako je upravo rečenica iz njega „Besplatno primiste, besplatno dajte“ (Mt 10, 8) geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika. „Da bismo mi mogli služiti našim bolesnicima, pridizati i ozdravljati ih, dobro unositi u ljude i njihove živote, potrebno je biti oboružan Božjom milošću i ljubavlju. Bez toga čovjek ne može ništa činiti i vjerojatno bi i pobjegao od teškog bolesnika. Ovogodišnji Svjetski dan bolesnika posebno se svečano proslavio u Calcutti gdje je djelovala naša sv. Majka Terezija koja se sva posvetila bolesnicima. Tako je ona, dok su drugi odvraćali lice, skupljala i brinula se o siromašnima, teškim bolesnicima i umirućima. Da bismo i mi mogli djelovati i brinuti se poput nje trebamo prvo imati tu ljubav prema čovjeku i zato je zvanje liječnika i medicinske sestre posebno, poput onog svećeničkog. To može imati samo onaj koji ima tu besplatno primljenu Božju milost, i zato što smo besplatno primili moramo besplatno dati“, poručio je biskup.

Biskup je i dodao kako mi u našim bolnicama možda nemamo idealne uvjete kao neke zapadne zemlje, ali zato imamo profesionalno sposobne i brižne ljude, liječnike, sestre i drugo medicinsko osoblje.  „Upravo je to ono što je i papa je istaknuo kao ovogodišnju poruku. Ono što se daje iz srca, biti bližnjima služitelj, ničim se ne može platiti i nadoknaditi“, zaključio je biskup.

Na kraju biskupa je pozdravio ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović dr. med., zahvalivši mu na dobroj suradnji te vrijednim donacijama Biskupije koje su uvelike unaprijedile kvalitetu zdravstvenih usluga svih stanovnika koji gravitiraju ovoj bolnici.

Pin It on Pinterest