9. stu 2015.

Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je u nedjelju 8. studenoga u Velikoj dvorani Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar” katedralne župe u Sisku. Predavanje na temu „Uloga crkvenih pokreta u duhovnom rastu vjernika” održao je o. Zdravko Barić, poglavar zagrebačkog samostana misionara monfortanaca i vojni kapelan kapelanije sv. Valentina na Tuškancu.

Na početku okupljene su pozdravili sisački biskup Vlado Košić i povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimir Bulić. Tom prigodom biskup je istaknuo kako ovakvi susreti nisu samo prilika za zajedništvo različitih zajednica, već i duhovna obnova za njene članove. „Zajednički nazivnik svih nas je taj da samo mi dinamična Crkva. Mi želimo pridonijeti tome da Crkva danas bude živa, da ne bude ustanova tradicije, nego da budemo aktivni i da Riječ Božju i Duha Svetoga slijedimo svatko na svoj način“ poručio je biskup te je upoznao članove pokreta s nadolazećom Godinom Božjeg Milosrđa.

U svom predavanju, o. Barić govoreći o duhovnom rastu istaknuo je kako to znači dopustiti Gospodinu da ti se umiješa u život. „Mi trebamo pustiti Krista u svoje misli, dopustiti mu da nam otvori srce i um, da bude dio naših osobnih odluka. Svakim tim pristankom mi oblikujemo naš život i bez njega Isus ne može ući u naš život. Dopuštati Gospodinu da nas odgaja znači rasti jer je vjera zapravo Božji odgoj. To je proces koji mora trajati cijeli život i on nema završetka. Krist uvijek traži prikladne učenike i poučljive osobe, kako bi mogao taj odgoj ostvariti. Drugim riječima rekao je Gospodin: ‘Neka se novo vino ulijeva u nove mješine’. A kakve su bile te mješine? Bile su fleksibilne, mekane i savitljive. Zato je jako važno da i vi budete savitljivi i poučljivi, te dopustite Gospodinu da djeluje u vama“ rekao je predavač.

U nastavku predavač je upozorio okupljene kako svaka zajednica, udruga i pokret mora svojim članovima omogućiti da rastu u Kristu. „Krist koji je uskrsnuo živo je biće i svaka zajednica mora omogućiti svojim članovima da spoznaju ljubav i čuju njegov glas. Mi dolazimo u te naše zajednice poradi Krista, njega želimo osjetiti, razumjeti i upoznati. Ponekad je bitno prisjetiti se i Isusovih riječi ‘Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, tu sam i ja među njima’. Krist nije daleko tu je kraj nas i potrebno je na zajednice ići s vjerom u to. Ono što mi doživljavamo je da je naš Gospodin živ, ali u isto vrijeme on je tih, šutljiv i rezerviran te je potrebno učiniti jedan početni napor na početku tih naših molitva i susreta. Ali, iskustva govore da se Gospodin pokazuje svima koji ga traže, trebaju i zovu. Papa Franjo je rekao: ‘Kada Gospodin dolazi u naš život ne čini to na isti način’. Ne postoji protokol Božjeg djelovanja u našem životu. Bog je kao vjetar kad se najmanje nadaš, On te pohodi. Ne možemo Boga staviti u okvire, On bira svoj način kako će ući u naš život i mi trebamo biti otvoreni za te nove načine“, potaknuo je okupljene o. Barić te je na kraju upozorio na opasnosti formalizma i rutine u zajednicama koje zaustavljaju rast i sazrijevanje vjere.

Nakon predavanja slijedilo je misno slavlje u katedrali koje je predvodio povjerenik Bulić u zajedništvu s župnikom iz Vrtlinske vlč. Ivanom Miškićem.

U homiliji osvrnuvši se na prvo čitanje Knjige o Kraljevima koje govori o proroku Iliji i siromašnoj udovici koja je po njegovoj zapovijedi umijesila kolačić od šačice brašna, vlč. Bulić je istaknuo kako i danas svi govore o različitim krizama. „Pred nas se stavljaju materijalna, politička, duhovna i stotine drugih kriza. Međutim, Koncil nas je poučio da je glavni problem te da rješenje ni jedne krize neće doći, dok čovjek ne pogleda u svoje srce. Iz čovjekova srca izlaze svi problemi, prema tome i rješenja. Ja ne mogu promijeniti politiku i političare, ekonomiju svijeta, pa ni svog susjeda, ali ja mogu sebe mijenjati. Mogu priznati da nisam dovoljno otvorio srce Bogu i ozbiljno povjerovao u Božju riječ. Ali nas baš takve kakvi jesmo Bog večeras poziva i dolazi nam ova Božja Riječ po proroku Iliji. Moramo znati da kakva god bila naša životna situacija, Bog želi doći k nama i pomoći nam, kao što je po Iliji poručio i pomogao siromašnoj udovici i njenom sinu“, zaključio je vlč. Bulić.

Nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru katedralne župe.

Pin It on Pinterest