17. lis 2015.

Stotinu sedamdeset i pet obitelji s petero i više djece na Biskupijskom popisu „Obitelji 5+“ obilježilo je ovogodišnji Dan obitelji Sisačke biskupije održan 17. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Svečano misno slavlje tom prigodom predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji fra Rokom Bedalovom, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom Biskupije mons. Zdravkom Novakom i petnaestak svećenika.

U homiliji govoreći o razlozima proglašenja Godine očeva i majki u Božjem milosrđu u Biskupiji, biskup je istaknuo kako je jedan od razloga, upravo u tijeku Biskupska sinoda u Rimu, a koja raspravlja o obitelji. „Molimo se, braćo i sestre, za rad te sinode, da biskupi cijeloga svijeta okupljeni oko Pape pronađu najbolje odgovore za probleme suvremenih obitelji, a ujedno da ostanu vjerni Isusovim zahtjevima u odnosu na obitelj, njegovim zapovijedima i njegovoj volji“, rekao je biskup te upozorio kako smo mi društvo koje izumire, koje ima svake godine manje djece i u kojem se smanjuje broj stanovnika svake godine za jedan manji grad. „Zato želimo mi u Crkvi istaknuti vrijednost brojnih obitelji i dati potporu životu i budućnosti. Također ovih se dana po čitavoj Hrvatskoj održava molitva pred bolnicama – i pred našom sisačkom bolnicom – protiv pobačaja, pod nazivom ’40 dana za život’. Molimo se za život, molimo se da svaka trudna žena rodi, da ni jedna ne ubije svoje dijete, da očevi i rodbina, kao i čitava uža i šira zajednica podupire rođenje novog djeteta. Bez djece mi kao narod nemamo budućnost“.

Biskupova homilija

U nastavku biskup je podsjetio kako i naš skori svetac bl. Alojzije Stepinac dolazi iz brojne obitelji, kao i sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. „U brojnim obiteljima se od malena djeca uče zajedno živjeti, uče se dijeliti što imaju, uče se misliti na druge koji su potrebniji, uče se pomagati i misliti na potrebe drugih, jednom riječju uče se životu u zajednici. U brojnim obiteljima ima također i onih koji se odazivaju u crkvena zvanja, koji odgovaraju na Božji poziv da ostave sve i pođu za Kristom. U Godini očeva i majki u Božjem milosrđu posebno trebamo vrednovati dar očinstva i dar majčinstva, te znati da naše obitelji osobito okružuje i grli Božje milosrđe, Bog koji je nježan i koji nam neprestano oprašta naše grijehe da bismo i mi jedni drugima znali biti milosrdni“, rekao je biskup.

Biskup je progovorio i o važnosti dara očinstva i majčinstva. „ Biti otac velika je čast ali i velik zadatak. Imati djecu znači kao otac ljubiti ih, brinuti se za njih i boriti se za njihovo dobro. Biti otac znači također biti nježan i sa svojom suprugom, što traži vjernost i neprestanu budnost da se ne učini ništa što može povrijediti svetost sakramenta ženidbe. Otac znači prije svega uporište i snagu, ono uporište na koje se supruga i djeca uvijek mogu osloniti, u koga uvijek mog imati povjerenja i s kojim mogu računati, te onu snagu koja je kadra boriti se za njih, koja ih može zaštititi, koja im je potrebna da prevladaju teškoće koje sami ne mogu. Otac je u obitelji kao svećenik u Crkvi: on se treba brinuti da svi u obitelji žive po vjeri, da se nedjeljom slavi sv. misa, da se i radi i odmara prema načelima koja čuvaju i promiču dobro obitelji. Majčinstvo je pak dar koji prvenstveno znači blizinu, blizinu s mužem i blizinu s djecom. Majka je uvijek uz svoju djecu, ona im je prva zaštita, djeca se sklanjaju u njezin zagrljaj kad god su ugrožena, kad god im prijeti neka pogibelj, djeca traže majku i zazivaju ju kad god je teško jer znaju da ih ona uvijek razumije, da im ona uvijek prašta i da ih ona uvijek prihvaća. Ako je otac simbol autoriteta, majka je simbol nježnosti i ljubavi, princip blizine i prihvaćenosti koja nam svima treba. Zato su najljepši stihovi, najljepše pjesme i najljepša umjetnička djela posvećena majkama. One nas vole bezuvjetnom ljubavlju i zato su izraz Božje ljubavi jer samo nas Bog tako do kraja ljubi“, rekao je biskup te na kraju naglasio važnost zajedničke molitve u obitelji.

Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz registra „Obitelji 5+“ uručio godišnji dar od po tisuću kuna i knjigu pjesnika Roberta Tomšića „Dječje oči“.

Na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Roko Bedalov koji je izrazio svoje zadovoljstvo zbog broja okupljenih te je poručio kako su ove brojne obitelji nemjerljivo blago Sisačke biskupije i Crkve.

Misi je prethodio susret obitelji te molitva za Sinodu i duhovna zvanja, a nakon mise druženje je nastavljeno u Velikoj dvorani Pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“.

Pin It on Pinterest