13. velj 2020.

Povodom Dana bolesnika koji se na području Sisačke biskupije obilježava misnim slavljima u medicinskim ustanovama, sisački biskup Vlado Košić predvodio je u četvrtak, 13. veljače misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. U koncelebraciji bio je povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić, a služio je đakon Tomislav Vojvodić. Uz brojno medicinsko osoblje te župljane gradskih župa slavlju su nazočili i predstavnici Sisačko-moslavačke županije.

U homiliji obraćajući se okupljenima biskup je rekao kako danas uz Dan bolesnika slavimo i Gospu Lurdsku te Božju ljubav koju po Mariji Gospodin iskazuje bolesnicima. „Mi smo danas pjevali Psalam ‘Kliče srce moje u Gospodinu, Spasitelju mojemu!’ Doista, naš Gospodin je pravi Spasitelj i to ne samo u duhovnom smislu, već i u tjelesnom. On je taj koji daje i tjelesno i duhovno zdravlje. Obično kada se u našim životima pojave neki problemi i poteškoće naš optimizam klone i sa zebnjom gledamo svoju budućnost i što nas čeka sutra. Međutim onaj koji se pouzda u Gospodina uvijek može biti radostan i bezbrižan, kao što smo čuli u prvom čitanju iz proroka Izaije koji govori da Bog ljubi Izrael kao što majka ljubi dijete. Doista, Bog se brine za svoj narod za sve one koji ga vole i slijede. Zanimljiva je i ta slika koja se pojavljuje u prvom čitanju i kaže ‘svi koji ste nad njim tugovali, dođite da se nadojite i nasitite na dojkama utjehe njegove, da se nasišete i nasladite na grudima krepčine njegove’. Slika je to koja nam govori da Boga možemo promatrati i kao majku, ne samo kao dobroga oca. Bog nije ni muško ni žensko, on je duhovno biće te ima najljepša očinska i majčinska svojstva. Ta Božja nježnost toliko se puno očitovala kroz čitavu povijest, a osobito dolaskom Sina njegova na ovaj svijet radi našega spasenja“.

Govoreći o pročitanom Evanđelju i biskup je podsjetio kako smo u njemu čuli i geslo ovogodišnjeg 28. Svjetskog dana bolesnika a koje glasi „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“. „Bolesti, situacije i problemi u obitelji i društvu su ti koji nas ponekad umaraju i opterećuju. I tada se pitamo, a tko će nas od svega toga odmoriti? Gospodin Isus je taj, on nas zove: ‘dođite k meni’. Biti poput Isusa, učiti od njega i doći njemu na srce te u zagrljaju s njim naći utjehu i snagu, to je odmor koji nam pruža Gospodin. On nam govori da je ‘jaram njegov sladak i breme njegovo lako’ te da je krotka i ponizna srca. To je ono što i mi trebamo slijediti i naučiti od Gospodina, imati krotko i ponizno srce. Tada ćemo prije svega naći traženi mir i spokoj u svojim dušama“, poručio je biskup.

Na kraju okupljenima su se obratili vlč. Jozić te ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović koji je zahvalio biskupu na dobroj suradnji te na tome što svake godine redovito dolazi ohrabriti bolesnike, liječnike i drugo medicinsko osoblje ove bolnice.

Pin It on Pinterest