12. velj 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u četvrtak 11. veljače u kapeli Sv. Vinka Paulskog Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku misno slavlje povodom 24. Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske. Tom prigodom biskup je nakon mise na Odjelu za kardiologiju, predao i blagoslovio donaciju Sisačke biskupije bolnici. Između ostalog, riječ je o stotinu dekubitalnih madraca, vrijednih stotinu pedeset tisuća kuna, a kojima će se olakšati rad medicinskog osoblja i poboljšati kvaliteta liječenja pacijenata.

U koncelebraciji bili su kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić i povjerenik za pastoral starijih i bolesnih vlč. Saša Jozić, a uz pacijente i medicinsko osoblje predvođeno sanacijskim ravnateljem bolnice dr. Miroslavom Dubuvečakom, slavlju je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

U homiliji, obraćajući se bolesnicima, liječnicima, medicinskom osoblju i okupljenim vjernicima, biskup je progovorio o poruci pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika. „Papa je svoju poruku naslovio ‘Pouzdati se u milosrdnog Isusa poput Marije: Što god vam rekne, učinite!’, a njen temelj je ono što smo i mi čuli u današnjem Evanđelju, Isusovo prvo čudo u Kani Galilejskoj. ‘Što god vam rekne učinite’, rekla je Marija poslužiteljima koji su bili u svadbenoj dvorani u kojoj su mladenci doživjeli nevolju da više nije bilo vina. Zanimljivo je ovdje uočiti, kaže Papa, da je Marija brižna žena koja je primijetila da su se supružnici našli u ozbiljnom problemu. Vina, simbola radosti nestalo je na slavlju, a to je nešto što se događa u životu svakog čovjeka, da nekad nestane radosti, da dođu problemi. Mi se danas ovdje molimo za bolesnike, svi smo mi iskusili to stanje u kojem je zaista teško biti. A tko to vidi i kome je stalo do nas kada nam je teško? Mariji! Ona prva vidi kao što je prva primijetila da mladenci nemaju vina. Ona je ta koja je tu nevolju koja je zadesila ljude prenijela svome sinu, a Isus je tada pokazao svoje milosrdno lice Božje i započeo svoje poslanje učinivši čudo“, ustvrdio je biskup.

Biskup se osvrnuo i na riječi pape Franje koji govori kako se u Mariji ogleda Božja nježnost. „Kada majka bdije uz krevet svog bolesnog djeteta, ili kada se dijete brine o svojim starijim roditeljima, stavlja svoju molitvu u Gospine ruke. Tako i svi mi, kada molimo za naše drage koji pate zbog bolesti, najprije tražimo zdravlje. To se događa i u Lourdesu i po čitavom svijetu gdje se ljudi utječu Bogu i Blaženoj Djevici Mariji u zagovor da zadobiju ponovno zdravlje, da ih Gospodin usliši u molitvama i po Marijinom zagovoru im podari ono zašto ga mole. Sigurno je mnogo takvih uslišanih molitvi i mnogo onih koji vapiju iskreno jer je Isus obećao da će njegov Otac uslišiti svaku molitvu koju mu uputimo u njegovu ime. Znamo da nekada i nismo u tom duhu i da svoje molitve upućujemo u svoje ime i iz svojih sebičnih interesa, ali Bog će uslišiti ono što Isus blagoslovi. Marijine molitve Bog uvijek blagoslivlja. Zato je dobro Mariji se uteći u pomoć“, rekao je biskup te dodao kako smo svi pozvani, poput poslužitelja u Kani Galilejskoj, ugraditi se u Božje djelo „Bolesnici molitvom i predanjem Bogu, a liječnici i medicinsko osoblje svojim znanjem i ljubavlju“. Biskup je i pozvao okupljene vjerenike da tijekom korizme u nedjelje ne odlaze kupovati u trgovine te da ugase televizore i više vremena provode u pojedinačnoj i obiteljskoj molitvi.

Na kraju slavlja na izvrsnoj dosadašnjoj suradnji, ali i vrlo vrijednoj i korisnoj donaciji biskupu je zahvalio ravnatelj Dubovečak.

Pin It on Pinterest