17. srp 2022.

Protekli tjedan, od 11. do 16. srpnja, 24 korisnika Udruge slijepih iz Siska boravilo je u Splitu zahvaljujući projektu Sisačke biskupije.

Od siječnja prošle godine Sisačka biskupija aktivno je uključena u brigu za osobe koje su stradale u potresu te je kroz projekt Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja omogućila besplatnu duhovno-psihološku pomoć pojedincima, obiteljima i skupinama koji su u potrebi. U sklopu tog projekta, Splićanka Maja Jakšić posjećuje Udrugu slijepih i slabovidnih osoba u Sisku gdje održava radionice za njezine članove.

Profesorica Jakšić je i ove godine organizirala ljetovanje u Splitu zahvaljujući dobroti Ljiljane Buljubašić, ravnateljice Ženskoga đačkog doma koja je  pružila  smještaj, tri obroka i puno ljubavi za 24 korisnika iz Siska, Petrinje, Lekenika, Hrvatske Kostajnice i drugih mjesta.

Bio je to aktivan odmor u sklopu kojeg su svaki dan odlazili na kupanje na splitske Bačvice, a u večernjim satima imali radionice grupne podrške nakon čega bi slijedili druženje i pjesma. Posjetili su i najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj, Prasvetište Gospe od Otoka u Solinu i crkvu Svete obitelji. Usprkos uzbrdici i skliskom kamenju odvažili su se i popeli na čuvenu srednjovjekovnu Klišku tvrđavu. Posjetili su obližnji Muzej masline u sklopu etno parka Stella Croatica u kojem su mogli osjetiti i doživjeti ljepotu prirode i mirisa mediteranskog vrta s preko 500 biljaka i stogodišnjim maslinama. Na Klisu su posjetili Klesarstvo Jakšić gdje su se upoznali s ljepotom kamena i načinom ručne i strojne obrade kamena nakon čega je slijedilo druženje uz gitare, dalmatinske “pisme” i kolače.

Korisnik udruge Mihael Đurašin iz Brežane Lekeničke zahvaljuje svima koji su zasužni za nezaboravne trenutke provedene u Splitu i kaže da je za mnoge od njih ovo jedini način da dođu na ljetovanje i da je za neke ovo bio prvi susret s morem. Predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanić  izražava zahvalnost svima koji su omogućili njihov boravak u Splitu: Ženskom đačkom domu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, ravnateljici Ljiljani i svim djelatnicima doma, vozaču Autoprometa Damiru Abramoviću, Općini Klis, OPG-u Stella Croatica i Klesarstvu Jakšić. “Posebno hvala Sisačkoj biskupiji na ovome projektu koji jako puno znači Udruzi slijepih i na vašoj i našoj Maji koja nas bodri i prati od potresa”, zaključio je Tomanić.

Pin It on Pinterest