20. pro 2015.

Prema višegodišnjem običaju, u subotu prije  Božića,  Družba Sinova Bezgrješne iz Kutine organizira Bonifacijev Božić u Zbjegovači.  Uz izložbu božićnih jaslica, radova učenika kutinskih osnovnih škola u Bonifacijevoj rodnoj Zbjegovači  predstavljena je i ilustrirana knjiga Sonje Tomić „Bonifacije sin Bezgrješne“  u nakladi Glasa Koncila. U ime Družbe Sinova Bezgrješne dramaturškim stilom vrlo slikovito pred mahom znatiželjnom mladom publiku predstavio ju je o. Mariano Passerini. Ona tekstom i ilustracijama 14 priča (50 str.) govori o predmetima i okružju  s kojima je u skromnosti do svetosti  živio život za potrebe drugih, mladi postolar Ivan, kasnije redovnik brat Bonifacije, a danas sluga Božji.

U područnoj školi Zbjegovača od  različitih materijala priređena je i izložba božićnih  jaslica, rad  učenika kutinskih osnovnih škola i radionice društva „Naša djeca“ Grada Kutine. Povjerenstvo: Mladen Mitar, prof. umjetnosti, Ivica Biladnžić, slikar te s. Olivera Šapina u dvije kategorije od 6 do 10 i od 11 do 15 godina odabralo je po tri najuspješnija rada. U prvoj kategoriji najuspješniji bili su učenici OŠ „Stjepan Kefelja“, a u drugoj OŠ „Zvonimir Frank“ (obje iz Kutine).  Prof. Mitar naglasio je prožetost radova darovanu iskrenošću djece, ali čestitao i likovnim pedagozima koji su se odazvali natječaju i mlade pripremili za ovu vrstu božićnog okupljanja. S osobitom radošću mladim autorima  čestitao  je  i  nagrade uručio Josip Marić, zamjenik kutinskog gradonačelnika.

Pred brojnom publikom učenici zbjegovačke škole, bez pretjerivanja iako ih je ukupno tek desetak izveli su vrlo zapažen program. Znalački ih je uvježbala  učiteljica Sanja Rašo Čar. U brojnoj publici slušala  je interpretacije i svojih  pjesama, a potom uz božićne teme pohvalila ih je književnica za djecu i mlade Jasna Popović Poje. Darovala  im je svoje knjige, ali nagradila i  vlastitim čitanjem tekstova na temu Božića.

D.P.

Pin It on Pinterest