18. pro 2017.

U nedelju 17. prosinca u župi sv. Franje Ksaverskog organiziran je jedinstveni događaj – Adventska večer u Viduševcu. Započela  je  sv. misom, a nastavljena glazbeno- scenskim prikazom na prostoru pokraj župne crkve. Članovi zajednice Marijine Legije iz Petrinje uprizorili su žive jaslice – glazbeno scenski prikaz Isusovog rođenja “Marija majka Radosti”. Za poseban biblijski ugođaj pobrinulo se 80-ak svestranih glumaca, pjevača, plesača, a dijete Isus bio je nedavno kršteni dječak Ognjen Lončarević iz viduševačke župe.

Svojim gostovanjem u Viduševcu, mladi Petrinjci iz zajednice Marijine legije odigrali su snažan glazbeno-scenski  prikaz  najvažnijh sličica iz Evanđelja – susret Marije i Elizabete, anđelov navještaj Marijii, Josip i Marija, Elizabeta i Zaharija, put u Betlehem, pastiri i štalica, poklonstvo Triju Kraljeva, Herodov bijes i okrutnost, prikazanje Isusa u hramu, susret sa starcem Šimunom i proročicom  Anom…Tu je i dojmljiva scena sv. Dominika kojem se u njegovim kušnjama ukazuje Marija i nudi mu spasenje moltivom krunice. Uz sjajne zvučne i svjetlosne efekte, ionako upečatljivi prizori su bili još snažniji. Bez sumnje, nitko nije ostao ravnodušan.

Tako je viduševačko brdo, zahvaljujući vlč. Marijanu Štinglu i njegovim malim i velikim prijateljima iz Petrinje, ove prohladne prosinačke večeri na nekoliko sati postalo Betlehem. Okupilo se mnoštvo naroda iz čitave glinske okolice uživajući u priredbi, a posebno raduje činjenica da je bilo puno djece i mladih. U trenucima potpune tame, na baršunastom nebu jasno su drhtale daleke srebrne zvijezde. Poput djeteta, čekalo se čudo, čudo kad će zasjati raskošna repatica i pokazati put  Kraljevima do skromne štalice na ovom izranjenom, ponosnom brdu s crkvom golubicom koja dotiče nebo.

Vrijedne ruke župljana danima su pripremale prostor i scenografiju oko crkve kako bi ugođaj jaslica i Božićnog ozračja bio što vjerniji. Uz ograde, mostiće, štalice, konjiće, magarce, ovce i janjad, Viduševac je postao pravi Betlehem. U nastavku večeri valjalo se malo ugrijati, podružiti, podijeliti radost iščekivanja Božića pa i kupiti nešto za uspomeu. Pravo je rekao  mladi  viduševački župnik – ne treba odlaziti u Beč ili Zagreb da bismo doživjeli ugođaj adventa i navještaj Božićne radosti…To nam je nesebično pružila skupina divnih mladih ljudi došavši na njegov poziv još jednom u  Viduševac… Hvala im od srca!

Katica Gašljević Tomić

Pin It on Pinterest