19. pro 2019.

Uzajamno Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u četvrtak, 19. prosinca u Dvorani „Juran i Sofija“ sisačkog Velikog Kaptola.

Na početku, u ime svećenika okupljenima se obratio generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i rekao kako osim što je biskupija proslavila 10. obljetnicu od ponovne uspostave, građanska godina koja je uskoro iza nas ostat će zabilježena u našoj Sisačkoj biskupiji kao Godina mladih, ali i Godina Biskupije. Podsjetio je i na sve učinjeno u godini iza nas istaknuvši između ostalog, brojne tribine, znanstvene skupove, obnovljene crkve i kapelice; blagoslovljena je spomen-crkva Našašća Sv. Križa u Zrinu, kao i Svećenički dom te je između ostalog izdan i Šematizam Sisačke biskupije. „Dragi biskupe Vlado. Vi ste ove spomenute projekte, pothvate i proslave planirali, poticali, pokrenuli i podupirali. Hvala Vam! Udijelio Vam dobri Bog dobro zdravlje, manje briga, te kao i do sada ustrajnost u radu i odlučnost u provođenju planiranoga. Neka Vas u novoj godini prati Božja milost i nebeski zagovor sv. Kvirina biskupa i bl. Alojzija Stepinca. Braćo i sestre, Božić je! Bog postaje čovjekom da bi nas ljubio i nas same učinio sposobnim za ljubav. Tako je to započelo u Betlehemu. Sve njegove čežnje, njegovo djelovanje, njegovo razmišljanje i osjećaji sastoje se u ovoj poruci: Budite ljubljeni! I ljubite jedni druge! Ne osjećajima ili riječima, nego iz svega srca, svojim životom! Božićni čovjek je čovjek koji se cijeloga života bori za Božju ljubav, pušta da ga ona vodi u radosti i patnji. I pritom svu svoju radost nalazi u Bogu“, poručio je mons. Cvitkušić.

U ime redovnica biskupu je čestitku povodom desete obljetnice biskupije uputila s. Smilja Čirko, FDC, predstojnica Katehetskog ureda podsjetivši kako su Sestre Kćeri Božje Ljubavi tu od same uspostave biskupije. „Dobro nam je poznato u kakvim se radostima i mukama rađala naša biskupija, otvarali brojni uredi, obnavljao Veliki Kaptol i gradile tolike srušene crkve… Dobro nam je poznato s koliko ste ljubavi prihvaćali i primali ljude koji su se nalazili na rubu egzistencije i kako ste ubrzo nakon uspostave biskupije otvorili kuću Caritasa u Sisku, a kako biste što prije ublažili muku i neimaštine tolikih ljudi koji su tu pronašli utjehu i pomoć. Koliko je samo stipendija podijeljeno studentima slabijeg imovinskog statusa! Vaša zauzetost za malog čovjeka bila je očita i u vrijeme kada ste vodili Komisiju ‘Iustitia et pax’. U takvu ste se borbu upustili jer ste Boga prepoznali kao jedan oslonac, a taj se dar prima od Boga i po njemu se Bog proslavlja i tako križ koji nosite postaje vidljiv Božji trag“, rekla je između ostalog s. Smilja zaželjevši na kraju svima sretan Božić i Božji blagoslov u novoj godini.

Zahvalivši svima na zajedništvu u proteklih 10. godina dobre suradnje biskup je poručio kako je biskupija doista opravdala svoje postojanje. „Vjerujem da je vidljivo kako je ponovna uspostava naše biskupije donijela mogućnost da se u jednoj bližoj komunikaciji bolje organizira naš pastoral, briga za vjernike, nas svećenike, ali i za obnovu brojnih crkvi i drugih objekata. Puno toga je učinjeno, ali puno toga je još uvijek pred nama i barem još deset godina nam treba da postavimo stvarno čvrste temelje. Moja velika želja je da uz naš katolički vrtić otvorimo i katoličku školu. Bogu hvala i na svim našim zvanjima. Sada imamo tri đakona koji će, nadam se, do godine biti svećenici te trinaest bogoslova od kojih bi trojica trebala biti ređena sljedeće godine. Ovo nam pokazuje kako budućnost ove biskupije, naših župa i redovničkih zajednica, svih oblika pastorala i brige za vjernike ima temelje. Razvili smo jednu veliku mrežu svih vrsta djelovanja na mnogim područjima i moram zahvaliti svim ravnateljima ustanova, povjerenicima i voditeljima ureda te članovima raznih vijeća bez kojih to ne bi bilo moguće. Ta zahvala je iskrena i od srca jer biskup je ništa bez tog zajedništva i povjerenja svih vas, dragi moji suradnici!“, rekao je biskup poželjevši svim okupljenima blagoslovljen Božić i 2020. godinu Gospodnju.

Prije samog čestitanja svećenici i redovnici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio župni vikar iz sisačke župe sv. Josip Radnika fra Filip Pušić.

Pin It on Pinterest