7. sij 2015.

Na svetkovinu Bogojavljenja, u utorak 6. siječnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i katedralini župnik preč. Marko Karača.

U homiliji govoreći o poklonstvu mudraca s Istoka novorođenom kralju, biskup je istaknuo kako je zanimljivo da su mudraci s Istoka ni krivi ni dužni uvučeni u životnu opasnost, kada su došli kod kralja Heroda tražiti novorođenog kralja, a on bojeći se za svoje prijestolje pokušava lukavošću od mudraca saznati gdje se to rodio taj novi kralj. „Oni su naivno povjerovali da će na kraljevskom dvoru naći gostoprimstvo i zahvalnost što su s daleka došli pokloniti se novome kraljeviću, ali gle – ovaj kralj u Jeruzalemu traži načina kako da ukloni, dapače brutalno ubije tog novorođenog Kralja, a time se i oni ne znajući nađoše u problemima. To su saznali tek kasnije, kad su pronašli novorođeno Dijete i poklonili mu se jer im se ukazao anđeo i opomenuo ih da se ne vraćaju Herodu. Tako su oni, nakon radosnog susreta, otišli u svoju zemlju drugim putem, zaobilazeći kralja Heroda.  Ipak, čini se da taj okrutni i nasilni kralj – koji je, da bi se riješio konkurencije i rivala, učinio zločin i pobio svu mušku djecu do 2 godine u Betlehemu – premda je stao između mudraca i djeteta Isusa, nije uništio radost s kojom su obogaćeni otišli mudraci svojim kućama nakon što su pronašli Isusa u Betlehemu“, rekao je biskup te se zapitao što nam to govori: „I mi u životu ne možemo ne susresti i one koji nas, i bez naše nakane i želje, svrstavaju u svoje neprijatelje i čine nam zlo, i mi možemo susresti neiskrene i lukave ljude, prepredene i sebične, one koji spremaju nasilje, ali se znaju pritajiti i s umiljatim licem pozivaju da im se vjeruje, međutim to nama ne može oduzeti nutarnju radost – jer smo susreli Spasitelja, Gospodina Isusa Krista!“

Biskupova homilija

Govoreći nadalje o Herodu biskup je rekao i kako je poznato koliko je vlastodršcima svojstvena lukavost i prijetvornost, koliko su spremni na laž i obmane, samo da ne izgube svoje pozicije, svoje prijestolje i svoju moć. „No, svaka sila za vremena, znaju reći naši ljudi. Doista mnogo je bilo diktatora i vlastodržaca koji su znali lijepo govoriti, ali su istodobno slali one ljude s kojima se nisu slagali na robiju, ili su ih dapače i svirepo dali ubiti – poput crne ruke atentatora koji su sijali smrt diljem svijeta gdje god se našao itko tko bi dovodio u pitanje ‘božansku veličinu’ i predodređenost diktatora da, kako bi on želio, vlada zauvijek“.

Biskup se osvrnuo i na važnu ulogu zvijezda koja je vodila mudrace „Oni su slijedili tu zvijezdu i bili su veoma radosni kada su ju ponovno ugledali, nakon što su otišli od Heroda i pošli iz Jeruzalema u Betlehem, kako su ih poučili pismoznanci. Slijedili su zvijezdu i ona ih je dovela do mjesta gdje je bio Dijete Isus.  Veoma je znakovito što je napisao jedan bivši visoki dužnosnik, nakon što se obratio. On je rekao: ‘Slijedio sam krivu zvijezdu vodilju’ (Z. Tomac). Slijediti krivu zvijezdu vodilju zapravo je metaforički govor i znači ići krivim putem, srljati u vlastitu propast. To često ljudi ne znaju i u dobroj vjeri čine zlo i sami sebi naude. Ipak, neke su zvijezde hvala Bogu pale, neke još krvavo svijetle i zavode ljude, a neke su doista prave i jedine kadre pokazati čovjeku put u život“, upozorio je biskup te zaključio molitvom: „Gospodine, molimo Te za sve nas u domovini Hrvatskoj. Molimo Te da nas Ti privučeš da poželimo doći bliže k Tebi, poput svetih mudraca s Istoka. Molimo Te također da naš narod ne slijedi krivu zvijezdu vodilju, da pronađe put k Tebi, da se svi koji hoće dobro našoj Domovini trude u Tebi naći sigurnost, te u radosti i miru budu neprestani tražitelji istine, Krista Gospodina, kojega jedinoga treba slijediti i njemu se jedinome pokloniti“.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem su animirali članovi Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Siska koji su nakon mise održali i svoj tradicionalni božićni koncert.

Pin It on Pinterest