6. sij 2014.

Na svetkovinu Bogojavljenja, u ponedjeljak 6. siječnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje u crkvi Sv. Kvirina u Sisku. U koncelebraciji bili su domaći župnik i biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak, kapelan vlč. Tomislav Kolar i vlč. Janko Lulić.

Na početku, pozdravljajući biskup Košić objavio je kako je pokrenut postupak da ova crkva zaštitnika Biskupije sv. Kvirina dobije naslov bazilike (basilica minor), te pozvao okupljene na molitvu kako bi se ta nakana ove godine i ostvarila.

U homiliji, biskup je istaknuo kako u ovom blagdanu pronalazimo otajstvo, činjenicu i istinu da se Bog ljudima objavio. „Bog je prvi čovjeka tražio, jer je Bog čovjekotražitelj, da bi tek onda čovjek postao bogotražitelj i da bi nakon što bude pronađen i obdaren Božjem blizinom i sam njemu krenuo u susret“.

Biskup se osvrnuo  i na nekoliko velikih tema koje nosi današnji blagdan. „U otajstvu Božića slavili smo Božji dolazak nama u susret: Ljubav Božja prevelika, Primi pravu put čovjeka! Bog se utjelovio, došao među nas, da onda i nas potakne da mi dođemo njemu, da u trenutku kada shvatimo koliko smo obdareni i mi njega darivamo“, dodao je biskup te u nastavku progovorio o temi dara i darivanja: „Što Bogu dati, a da Bog to već nema? Priznati ga, pokloniti mu se, primiti ga otvorena srca, darovati mu našu ljubav, darovati mu sami sebe, to je ono što mu možemo dati. Kada otvorimo srce, kako pjevamo u božićnoj pjesmi Djetešce nam se rodilo: ‘Isuse mileni, Bože moj, srce Ti dajem jer sam Tvoj’, to je ono do čega nas želi dovesti ovaj blagdan, da mi zajedno s kraljevima sami sebe Bogu darivamo.“

Govoreći o temi odnosa znanosti prema vjeri biskup je upozorio kako danas mnogi žele suprotstaviti znanost vjeri, ali kako ona nikada nije bila u njezinoj suprotnosti, te je i dao primjer svetih kraljeva čiji ih je rezultat znanosti doveo do Boga.

Kao predzadnju temu biskup je istaknuo kako nam ovaj blagdan progovara kome je sve otvoreno Kraljevstvo nebesko te zaključio kako se baš u ovom događaju i dolasku kraljeva s istoka vidi da je  ono otvoreno za sve narode svijeta: „Bog je došao svima, svoju ljubav udijeliti svakom čovjeku. Zato smo zahvalni danas slaveći ovaj blagdan kao dan svih ujedinjenih naroda. Svi se narodi ujedinjuju u dolasku Bogu jedinome koji nas ljubi, koji k nama dolazi da nama pomogne, te da mi budemo Božji ljudi i pripadnici njegova naroda“, rekao je biskup i još se na kraju osvrnuo na temu odnosa vlasti prema vjeri, upozorivši kako čovjek treba poštovati svaku vlasti, ali kako je Bog iznad svake vlasti.

Na kraju, biskupu na predvođenju mise i vokalnom sastavu „LIPE“ na animiranju pjevanja,  u ime župljana zahvalio se mons. Novak.

Pin It on Pinterest