5. pro 2012.

Novo sjedište Sisačke biskupije, zgradu Velikog Kaptola, blagoslovio je u srijedu 5. prosinca, na treću obljetnicu bule „Antiquam fidem“ pape Benedikta XVI. o osnivanju Sisačke biskupije, zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić.

Na početku ovog osobito svečanog događaja za Sisačku biskupiju i grad Sisak domaćin biskup Košić pozdravio je sve okupljene biskupe Zagrebačke metropolije, biskupa varaždinskog mons. Josipa Mrzljaka, biskupa križevačkog Nikolu Kekića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka,  pomoćne biskupe zagrebačke mons. Valentina Pozaića, mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskoga, na čelu s kardinalom Bozanićem. Dobrodošlicu je biskup poželio i brojnim  okupljenim predstavnicima svjetovne vlasti, provincijalima i provincijalkama družbi koje djeluju na području Biskupije, predstavnicima drugih vjerskih zajednica, te povjerenicima i voditeljima pojedinih tijela i ureda Biskupije. Zahvaljujući se brojim zaslužnima za obnovu zgrade Velikog Kaptola biskup je posebno istaknuo veće donatore bez kojih obnova ne bi bila moguća. To je u prvom redu Zagrebačka nadbiskupija koja je darovala Sisačkoj biskupiji pomoć koja je bila presudna i koja je pokrila veći dio troškova obnove. Zagrebačka je nadbiskupija bila i prvi vlasnik ove zgrade, budući da je Grad Sisak najprije 2008. godine poklonio Veliki Kaptol upravo Zagrebačkoj nadbiskupiji za sjedište buduće biskupije u Sisku, a onda je 2010. godine, po uspostavi Sisačke biskupije Zagrebačka nadbiskupija darovala Veliki Kaptol Sisačkoj biskupiji. „Hvala Vam, uzoriti Kardinalu i zagrebački nadbiskupe, na svemu što ste učinili i činite – a ja se preporučam i ubuduće, te Vam zahvaljujem i za buduću pomoć – da bismo mi stali na noge. Hvala i Prvostolnom Kaptolu zagrebačkom, hvala Ministarstvu kulture RH, također Sisačko-moslavačkoj županiji, te zakladi „Kirche in Not“ iz Königsteina u Njemačkoj“, rekao je biskup, te u nastavku govora s puno poštovanja pozdravio Zoru Baletić-Salopek, vlasnicu projektantske kuće „Matrica arhitektura“ iz Zagreba, nadzornog inženjera Davora Salopeka i glavnog izvođača radova Davora Vrbaneka, vlasnika tvrtke GME iz Sunje i izrazio im osobitu zahvalnost za uspješno izvedene radove.

Biskupov govor u cijelosti

O zgradi je govorila i ravnateljica novoosnovanog dijecezanskog muzeja Spomenka Jurić te arhitekt Davor Salopek koji je nadzirao gradnju. Zgradu su prije 180 godina izgradili zagrebački kanonici, a od 1966. godine kad je tu s radom prestao hotel, zgrada nije bila u funkciji i ni jedna gradska vlast, a izmijenilo ih se više, nisu je uspjeli urediti. Ona je sada u potpunosti u funkciji, a bit će dom za brojna tijela i urede Biskupije, ali i dom za sve vjernike.

Obraćajući se okupljenima prije samog blagoslova, kardinal Bozanić rekao je kako danas ovdje prisustvujemo višestruko važnom događaju za grad Sisak. Kao društveni događaj ova zgrada nakon desetljeća napuštenosti obnovljena ulazi u službu građana i vjernika grada. Kao kulturni događaj ona je znak kulture i postaje ponos grada Siska, a na crkvenom planu važno je to da se u ovu zgradu smješta uprava drevne i ponovno uspostavljene Sisačke biskupije.

Blagoslovu Velikog Kaptola prethodila je XVII. sjednica biskupa Zagrebačke crkve pokrajine na kojoj su biskupi razmatrali o dvije glavne teme. To su „Trajna formacija svećenika i nova evangelizacija s posebnim naglaskom na formaciju mladih svećenika“, u koju je uveo pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško i „Nova formacijska godina u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu: izazovi, pitanja i prijedlozi“ u koju je uveo preč. Anđelko Košćak, rektor u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest