25. svi 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 24. svibnja u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini misu za vlč. Slavka Rukavinu, katehetu i vojnog dušobrižnika, rođenog u Glini i stradalog od komunističkih vlasti 1945. godine na Križnom putu. Tom prigodom biskup je i blagoslovio na župnoj kući novopostavljenu spomen-ploču za ovog svećenika. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivica Mađer, dekan fra Goran Rukavina i svećenici iz Glinskog dekanata.

U homiliji obraćajući se okupljenim vjernicima te 62 krizmanika kojima je biskup kasnije podijelio sakrament sv. potvrde, biskup je progovorio o poveznici krizme i svećenika-mučenika. „Sv. potvrda je sakrament Duha Svetoga, koji nas osposobljava da budemo potpuni kršćani, dapače i da svoju vjeru svjedočimo. A za mučenike se od starine u Crkvi upotrebljava riječ ‘martyr’, što znači ‘svjedok’. Sigurno, Bog ne traži od svih nas da kao mučenici svjedočimo za svoju vjeru u Krista, ali nešto pretrpjeti i žrtvovati se dužni smo, a i osposobljeni ako surađujemo s Duhom Svetim koji nam se daje u ovom svetom sakramentu“, poručio je biskup.

U nastavku biskup je podsjetio na životni put vlč. Rukavine, te je istaknuo kako je imao svega 32 godine kad je ubijen, njegova krivnja bila je to da je bio Hrvat i to da je bio katolički svećenik. Biskup je i upoznao krizmanike s Godinom hrvatskih mučenika u Sisačkoj biskupiji, te o postavljanju spomen ploča na ubijene svećenike-mučenike. “Zamislite: 22 svećenika su ubijena na području ili s područja naše Biskupije! Među njima je i vaš župljanin, u Glini rođen, mladi svećenik Slavko Rukavina. On nije učinio nikakav zločin, ali smetao je onima koji su 1945. preuzeli vlast i htjeli su zatrti katoličku vjeru u hrvatskom narodu. To su bili komunisti. Na žalost i danas ima onih koji ih opravdavaju, koji dapače veličaju taj zločinački sustav pa ne vole ni katoličku vjeru ni hrvatski narod“, rekao je biskup te upozorio i na Bleiburg, u vapijući zločin izvršen nad našim narodom i ignoriranje istoga od strane vladajućih.

Biskupova homilija u cijelosti

Biskup je još upozorio kako i danas na žalost Hrvati i katolici smetaju – i to u ovoj državi, koja se zove Republika Hrvatska. “Zašto i kako je to moguće? Pa to je zato jer ju vode oni koji ju ne vole, koji ne vole ni Hrvate ni katolike! Pogledajte, na sve strane se skuplja ovih dana za poplavljene, ali jedva da tko u državnim medijima kaže da Crkva organizira nešto, da skuplja hranu, da vjernici darivaju odjeću, novac, da župe, biskupije, Caritas uplaćuje za žrtve poplava. Ne, nigdje se to ne može gotovo ni čuti. Samo se ističe kako Crveni križ skuplja, koliko je već skupio, koliko je poslao kamiona i tona hrane i odjeće, a Crkvu se ignorira! Tako je bilo i s referendumom o obitelji. Ali – pobijedili su oni koji su slušali Crkvu a ne političare. Na žalost oni ništa nisu naučili iz toga“, zaključio je propovjednik.

Na kraju biskup je poručio mladima: „Odlučite se i vi da ćete ostati vjerni prijateljstvu s Isusom. Sveti papa Ivan Pavo II. posebno je volio mlade. On je njima odmah na početku svoje službe rekao znamenite riječi: „Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!“ I ja to vama kažem: Ne bojte se! Obećajte da ćete biti uvijek vjerni Kristu. Ovo je danas za vas jedan preokret, jedna novost. Vi više niste djeca, mogli bismo reći da se upravo danas opraštate od djetinjstva i ulazite u mladost. Da biste bili sretni mladi ljudi, izaberite Isusa Krista. On vam danas daje svoga Svetoga Duha, koji je ljubav Božja, da vas vodi i brani u vašem životu. On vas želi voditi putovima dobra i braniti od zla. Otvorite mu se, prihvatite ga. I započnite svoj mladenački život u vjeri, hrabro, ne bojeći se te budite ponosni što ste učenici Kristovi. On vas nikada neće ostaviti. A vi se ugledajte u hrabre mučenike, među kojima je i vaš Glinjanin koga su ubili neprijatelji vjere, ali on nama i danas svijetli i govori da je lijepo pripadati Kristu i za njega živjeti. U tome ustrajte i vi“.

Pin It on Pinterest