10. lis 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 10. listopada u crkvi Kraljice mira u Sisku (župa Pohoda BDM) svečano misno slavlje prigodom vanjske proslave blagdana Marije, Kraljice Krunice. U koncelebraciji bili su župnik iz Budaševa vlč. Krešimir Bulić i domaći župnik vlč. Branko Koretić koji je na početku i pozdravio biskupa istaknuvši kako je ovo prilika za molitvu za skori završetak gradnje ove nove sisačke crkve, a u ime župe biskupu su cvijeće predali najmlađi župljani.

U homiliji biskup je podsjetio zašto je ova crkva dobila naziv BDM Kraljice Mira, i zašto se ovaj blagdan slavi uz blagdan Marije, Kraljice krunice. „Sjećam se kako je za vrijeme Domovinskog rata tada pomoćni biskup zagrebački Marko Culej na ovome mjestu blagoslovio kamen temeljac i početak gradnje crkve, a koja je uslijedila tek nakon završetka rata gradnjom pastoralnog centra. Gradnju crkve smo započeli prije nekoliko godina, ali početak njezine gradnje svakako je povezan s Domovinskim ratom i s molitvom za mir upućenu upravo Blaženoj Djevici Mariji. Tako je i razumljivo da smo izabrali za naslov ove crkve Kraljicu Mira. Tada smo i gledali naše branitelje kako su svi tražili krunicu, i ne samo da su je nosili oko vrata nego su i molili na prvim crtama obrane. Molila je krunicu i čitava Domovina osobito majke, sestre, supruge, a pogotovo vjernici u crkvama. Tada je bilo logično da taj mir koji je doista došao i koji je završetkom Domovinskog rata zavladao u našem narodu povežemo s krunicom“, ustvrdio je biskup te u nastavku  još podsjetio kako je blagdan Kraljice Krunice povezan s bitkom kod Lepanta 7. listopada 1571. godine kada se odigrala jedna od najvećih pomorskih bitaka i kada je Sveta liga, pod zagovorom Marije, porazila mnogobrojniju tursku vojsku.

U nastavku biskup je istaknuo kako takve čudesne intervente imamo i mi u našoj povijesti. „Ove godine slavimo 300. obljetnicu obrane Sinja, a koja se prepisuje zaštiti presvete Bogorodice, čiji su lik vidjeli brojčano nadmoćni Turci kada su pokušali osvojiti Sinji… Mogli bismo tako nabrajati i brojna druga događaja, ali mi smo živi svjedoci i doživjeli smo da smo 5. kolovoza 1995. godine, na blagdan Gospe Snježne, ostvarili pobjedu u Hrvatskoj, a 15. kolovoza, na Veliku Gospu u BiH i tako je završio Domovinski rat. Mariji zahvaljujemo na njezinom zagovoru i ona kako god da je nježna i Bogu posvećena službenica, ona zagovara svoj kršćanski puk i one koji joj se mole u osobito teškim trenucima“, zaključio je biskup.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna obnova koju su predvodili p. Ike Mandurić, vlč. Ivan Grbešić i mons. Antun Sente.

Pin It on Pinterest