6. lis 2018.

Stotinu osamdeset obitelji s petero i više djece, koje svojim primjerom svjedoče o Božjem daru života ove se godine našlo na popisu „Obitelji 5+“ biskupijske Zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“, a polovica njih sudjelovala je i u subotu, 6. listopada na Danu obitelji Biskupije održanom u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Središnji dio ovog susreta bilo je svečano misno slavlje koji je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral braka i obitelji vlč. Brankom Koretićem, generalnim vikarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem i drugim svećenicima.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi i čitanju iz Knjige o Jobu, biskup je podsjetio kako je taj starozavjetni patnik, koji je teško obolio, izgubio svoju obitelj i sve svoje imanje, znao da su sve te poteškoće koje su ga snašle samo kušnja vjernosti Bogu. „Mnogi su mu govorili kako bi se trebao udaljiti od Boga jer ga je pravednoga kaznio, ali on nikada nije pogrdio Boga, već je rekao: ‘Bog dao, Bog uzeo, blagoslovljeno bilo ime Gospodnje’. No, na kraju je zašutio, jednostavno je pred Bogom ostao bez riječi, osobito kad je susreo Boga, kad je doživio da je on dobri Otac koji se brine za njega i u takvim teškim trenucima.  I kad je to Bog vidio, tu njegovu izdržljivost i vjernost, ne samo da ga je izliječio, već mu je darovao ponovno veliku obitelj: sedam sinova i tri kćeri, te veliko imanje, veće negoli je imao prije“, rekao je biskup dodavši kako ovaj sveti tekst poučava kako treba prihvaćati poteškoće u životu.

 

U nastavku biskup je rekao kako i nama na vrata često pokucaju i bolest i nesreće, ali najveća je kušnja ostaviti Boga, odreći se svoga Stvoritelja i odvratiti od njega svoje lice, svoj život. „Mnogi to i čine: kad vide da im puno toga ne uspijeva, kad su suočeni s pogibeljima, a onda dođe propaganda medija koji uvijek sve zlo slažu protiv Crkve i bjesomučno ju napadaju, tada se mnogi pokolebaju. Ali mi smo pozvani – poput pravednog patnika Joba – svoje pouzdanje staviti u Gospodina. On nas najbolje razumije premda dopušta i da nas pohode nevolje, bolesti, nesreće. Ipak, na kraju Bog pobjeđuje u srcima onih koji su mu ostali vjerni“.

Propovjednik je poručio okupljenima i kako je brojnost obitelji, puno djece, znak posebnog Božjeg blagoslova. „I to je tako bilo uvijek, i u Starom zavjetu i u Novom zavjetu. Međutim, promijenilo se shvaćanje ljudi koji su, pod utjecajem svoga egoizma i traženja vlastite udobnosti i želje da uspiju, napustili želju za brojnom djecom. Tako su danas, na žalost, obitelji s više djece rijetkost a nekim čak i razlog poruge. To međutim nama u Crkvi nikad ne smije biti tako – mi se veselimo svakom čovjeku, svakom djetetu, jer nas je naš Gospodin učio da je on u svakom našem bližnjemu. Dapače, Isus je uzeo upravo djecu za primjer starijima: ‘Ako se ne obratite i ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko’. Pri tome je prvenstveno mislio na tu ovisnost koju djeca imaju prema roditeljima, jer bez njih ne mogu. Naime, ako tako i svi mi – i djeca i odrasli – shvatimo da bez Boga ne možemo, pa budemo u tom smislu maleni, možemo k Bogu“.

Osvrnuvši se na Evanđelje po Luki u kojem Isus kaže da je došao Božje kraljevstvo objaviti malenima, biskup je ustvrdio kako to nisu samo djeca, nego oni koji su ponizni, koji se ne prave važni, koji ne misle da su bolji od drugih, koji se ne izdižu i ohole. „Zato možemo reći da je danas, u ovoj našoj katedrali, upravo to: slavlje malenosti, pohvala obiteljima koje su ponizne, koje znaju da o Bogu ovise, koje ne slušaju glasove ovosvjetskih poruka koji odvlače od bitnoga i samo nude zabavu i užitak, nego se posvećuju žrtvi za obitelj, za djecu i malene, učeći od njih upravo to na što nas Gospodin poziva. Jer za prihvaćanje brojne djece potrebno je osloniti se na Božju pomoć, tu je sama ljudska pomoć premalena i nedostatna“, poručio je biskup upozorivši kako je naš hrvatski narod došao do ruba opstanka jer majke više ne žele rađati djecu, a očevi ne žele veliku obitelj.

Ohrabrivši okupljene brojne obitelji biskup je rekao kako je njihovo svjedočanstvo otvorenosti životu veliko i dragocjeno te poruka svim obiteljima u Sisačkoj biskupiji, ali i u Domovini i u Europi, da je lijepo imati više djece, da je lijepo imati veliku obitelj. „Djeca su Božji blagoslov, samo djeca mogu jamčiti budućnost jednoj zajednici, bilo Crkvi bilo narodu. Zato se danas molimo za vašu ustrajnost u ljubavi prema životu, molimo se za vas da se ne umorite u velikodušnosti i altruizmu, molimo se za vas da budete primjer u svemu svim našim obiteljima“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve biskup je okupljenim obiteljima iz popisa „Obitelji 5+“ uručio prigodne godišnje darove Biskupijske zaklade „Kardinal Franjo Kuharić“.

Na kraju okupljenima se obratio povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić koji je u ime svih okupljenih zahvalio biskupu, a nakon mise druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“.

Pin It on Pinterest