17. kol 2022.

Kada je poslala e-poštu na adresu Sisačke biskupije s molbom za pomoć u kupnji vlastitog instrumenta, studentica treće godine violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Ema Smiljanić nije ni sanjala da će ga već nakon nekoliko tjedana i imati.

Naime, Sisačka biskupija odlučila je pomoći ovoj mladoj Siščanki i kupiti joj instrument neophodan za daljnje školovanje te usavršavanje znanja i vještina. Darovana violina rad je jednog od najboljih i najcjenjenijih graditelja gudačkih instrumenata u Hrvatskoj pokojnog Slavka Domitrovića.

Violinu su joj u srijedu, 17. kolovoza u Biskupijskom ordinarijatu uručili biskup Vlado Košić i udovica preminulog sisačkog graditelja Mirjana Domitrović koja kada je čula za ovu donaciju, izašla je u susret cijenom instrumenta. Nakon što je isprobala nekoliko violina i izabrala onu pravu Ema je zahvalila biskupu i gđi Domitrović na ovom velikom daru koji si ona svojim prihodom nikako nije mogla priuštiti. Inače, mladoj violinistici Domitrovićeve violine nisu nepoznanica jer je tijekom zadnje dvije godine upravo i svirala na posuđenoj violini istog majstora, a ova nova, kako je istaknula, kvalitetom je za klasu iznad.

Ema Smiljanić već dvije godine je i stipendistica Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“, a tijekom svojeg osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, osvajala je brojne prve nagrade na natjecanjima iz violine i solfeggia. Stalan je član Orkestra Mladih Glazbenika u Zagrebu te je i svirala kao gost s Hrvatskim Baroknim Ansamblom i Zagrebačkom Filharmonijom.

Pin It on Pinterest