21. velj 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je nedjelju 21. veljače u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Gvozdu svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog župnika fra Marka Hrgotu, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Ova župa ostala je krajem prošle godine bez svog dugogodišnjeg župnika Fra Tomislava Jurića koji je iznenada umro.

Na početku homilije biskup je pozdravio fra Marka zaželjevši mu dobrodošlicu u Sisačku biskupiju kao i uspjeh u pastoralnom radu. Progovorivši o korizmi biskup je podsjetio kako smo započeli sveto vrijeme priprema za Uskrs. Vrijeme korizme, kao što sama riječ kaže, vrijeme je u kojem mi nastojimo nasljedovati Isusa koji je bio u pustinji 40 dana, ali kao što je Noa nakon 40 dana u korablji ugledao zemlju i potop je prestao, tako je i Isus nakon pustinje izašao i propovijedao je evanđelje ljudima. Danas upravo mi nakon 40 dana korizme čekamo i nadamo se proslaviti njegovo uskrsnuće. Ta simbolička brojka 40 znak je jedne punine jer Isus se također nakon uskrsnuća 40 dana ukazivao apostolima da bih ih uvjerio da je živ i da bi ih utvrdio u pravoj vjeri i svojoj prisutnosti“, poručio je biskup.

Biskup je ustvrdio i da se mi poput Noe trebamo ukrcati u Božju lađu da bismo nadvladali potop, potres i sve kušnje ovoga svijeta, a kojih nažalost naši životi nisu pošteđeni. „I vi sami ste prošli već jednu veliku kušnju, Domovinski rat, seobu i prognanstvo te ovih dana kao i svi mi potres. Na sreću ova vaša crkva kao Noina lađa stoji i nije uništena kao što se to dogodilo drugdje u našoj biskupiji. Svejedno, znakovi su to kušnje kroz koju moramo prolaziti, ali mi znamo da nas Bog čuva. Na kraju potopa, čuli smo, Bog je Noi i njegovoj rodbini obećao da neće više biti potopa i dao znak duge kao znak tog obećanja. Bog je onaj koji spašava, ali je i onaj koji kažnjava naše grijehe, da nas urazumi, poput oca koji odgaja djecu i usmjeri na pravi put“, rekao je biskup te usmjerio okupljene da se više posvete Božjoj Riječi koja je živi kruh koji mijenja naša uvjerenja i stavove kako bismo bili bliže Bogu.

Na kraju sve okupljene pozdravio je fra Marko zahvalivši župljanima na lijepom prijemu u župu kao i biskupu na uvođenju u službu. Novi župnik istaknuo je kako mu je želja da u svom pastoralnom radu nastavim hoditi dobrim putevima koje je utabao pokojni fra Tomislav. Na kraju zahvalio je i policijskom kapelanu vlč. Ivi Boriću koji se od smrti fra Tomislava do sada pastoralno brinuo o župi Gvozd.

Pin It on Pinterest