7. stu 2023.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u ponedjeljak 6. studenoga svečano euharistijsko slavlje u kapeli Srca Isusova u zagrebačkoj bogosloviji te je tom prilikom postavio šestoricu bogoslova u službu lektora.

U službu lektora postavljeni su bogoslovi IV. godine: Mateo Vuk iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, Dario Bauman i Mislav Juraković iz Požeške biskupije, Marko Mikić iz Krčke biskupije, Martin Radić iz Sisačke biskupije i Dominik Hrupek iz Varaždinske biskupije.

Misno slavlje je započelo riječima dobrodošlice rektora bogoslovije, preč. Željka Faltaka, koji je tom prigodom pozdravio sve nazočne, biskupa, te na poseban način kandidate za lektorat. Biskup Košić se u početku homilije obratio budućim lektorima porukom: „čitajte Riječ Božju, ali osim čitanja važno je da povjerujete ono što vam Gospodin govori, te to prenosite braći i sestrama, a taj nauk neka bude vaš život!“. Nakon toga, svima koji vjerujemo da nas je Gospodin pozvao da ga slijedimo uputio je pitanje jeli vjerujemo da su ti njegovi darovi i poziv neopozivi čak i onda kada nam je teško u određenim teškim životnim situacijama vidjeti Božju prisutnost u našemu životu? Naveo je kako je zato bitno čitati Božju Riječ na način da je osobno doživimo kako bi se u našem srcu zapalila vatra koju ćemo moći prenijeti drugima.

Drugo pitanje koje je u svojoj homiliji naveo je da li volimo svoj narod i jesmo li u svećeništvo pošli zbog sebe ili zbog drugih? Istaknuo je kako trebamo biti kao oni za koje Isus u Lk 14, 12-14 kaže: „Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti“. Kao primjer kako to konkretizirati, naveo je dva izvanredna primjera: blaženog Alojzija Stepinca koji je rekao „ništa tražiti, ništa odbiti“ te profesora Ivana Goluba koji je jednom prilikom mladomisnicima rekao kako bilo koji dodaci ispred imena, a onda i službe koje će obnašati u crkvi, ne vrijede toliko koliko vrijedi to da su svećenici.

Nakon završnog blagoslova, druženje se nastavilo uz ugodnu i svečanu atmosferu na zajedničkoj večeri s biskupom i novim lektorima, skupa sa cijelom bogoslovnom zajednicom i užim suradnicima.

TEKST: Dominik Čaušić

FOTO: Renata Sedlar

Pin It on Pinterest