19. tra 2011.

U srijedu 20. tranja mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup susreo se sa Zdenkom Sedmakom, upraviteljem zatvora u Sisku i Željkom Šimićem, načelnikom Odjela osiguranja Zatvora u Sisku. U biskupovoj pratnji bio je mr. Antun Sente, ml., katedralni župnik te vlč. Mato Malekinušić, katedralni vikar. Djelatnici Uprave za zatvorski sustav upoznali su Biskupa o stanju u Sisačkom zatvoru, a biskup Vlado im je zahvalio što omogućavaju vjernicima sudjelovanja u liturgijskim slavljima u prostorima zatvora.

Tom se prigodom biskup Vlado susreo i s nekoliko zatvorenika te zajedno s upravom, zatvorenicima i Matom Malekinušićm, slavio euharistiju u prostoru Zatvora u Sisku. Samom misnom slavlju predhodila je korizmena ispovijed u kojoj je sudjelovao lijepi broj zatvorenika.

 

U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je kazao kako Isus doista sve zna. On zna naše srce, zna naše padove, zna naše uspjehe i stoji uz nas da bismo Mu bili blizu kao Petar, ne kao Juda, da i onda kada pogriješimo, zaplačemo i vratimo Mu se, a ne da ustrajemo na putu propasti. Kada idemo s Isusom Kristom onda moramo biti spremni na križ, moramo biti spremni ne uzmaknuti. Postoje neke crte s kojih se ne smije uzmicati. Sjećam se, govorio je kardinal Kuharić, još za vrijeme rata, kada je tu bilo teško i kada je bilo pitanje opstanka i naroda, a to se također može reći i za neke etičke principe, i za našu ljudskost. Postoje norme i stavovi, bez kojih nismo ljudi, i tu moramo znati držati crte s kojih ne smijemo odstupiti, poručio je okupljenima biskup Vlado.

U tom smislu kada želimo Isusa slijediti pozvani smo na nošenje križa. Ne možemo doći do Uskrsa bez križa i zapravo kada mi kršćani razmišljamo o Uskrsu i o Velikom petku, to je jedno s drugim toliko povezano da to ne smijemo rastavljati. Bez Velikog petka ne bi bilo ni Uskrsa, bez trpljenja, bez križa, bez patnje, ne bi bilo uskrsnog slavlja. Stoga ne smijemo samo gledati Veliki petak, niti samo križ, niti samo smrt, zlo, grijeh. Iz svih ti zla dolazi Uskrs, ako smo Kristu vjerni, kazao je biskup Košić.

Ljepoti misnog slavlja doprinijele su časne sestre Mirjana i Karla koje djeluju pri Sisačkoj katedrali. AS

Pin It on Pinterest