1. srp 2018.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 1. srpnja hodočašće gradišćanskih Hrvata „Piroškoj Mariji“ u šumi kod Hrvatskog Židana u Mađarskoj. Na hodočašću osim Hrvata tradicionalno sudjeluju i Mađari i Nijemci, a u svojim su nošnjama bili nazočni i vatrogasci, razne povijesne vojne postrojbe i pripadnici raznih društava. S biskupom su koncelebrirali domaći župnik Štefan Dumović, dr. Josip Šmatović i dr. Anton Kolić, a pod misom biskup je blagoslovio novi kip sv. Kvirina te izložena vina i rakiju.

U homiliji biskup je zahvalio na pozivu na ovo hodočašće ističući duboke povijesne veze Mađarske i Hrvatske. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji biskup je rekao kako ona ima veliku ulogu u našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. „Ovdje u Horvatzsidany se časti od 1866. godine kao onu koja je spasila trogodišnjega sina grofa Berchtolda Lipota, te se od tada časti ovdje kao zaštitnica i pomoćnica kršćana. U našem hrvatskom narodu nju se časti osobitim imenima – ona je: Majka, Kraljica, Odvjetnica, Zagovornica, Ures … Mariju vidimo u evanđelju kako je posjetila svoju rođakinju Elizabetu, ona je htjela biti njoj na pomoć pri porodu. Ona je bila na pomoć i siromašnim mladencima u Kani Galilejskoj. Tako i danas Marija svojim zagovorom i pomoću prati sve nas koji se njoj utječemo, u našim potrebama… Posebno se molimo za djecu i mlade, oni su danas posebno ugroženi, za njih se bore mnoge pervezne moderne ideologije, njih žele indoktrinirati i iskoristiti mnogi za vlastite interese, a mi vjernici želimo im pomoći da se izgrade u prave ljude, u zrele kršćane koji će biti sposobni oduprijeti se svim zamkama zloga koji vreba na njih i na njihovu sreću, a to znači i na njihovu i našu budućnost“.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup se osvrnuo i na povezanost ovih krajeva sa sv. Kvirinom i Sisačkom biskupijom. „Ja dolazim iz Siska, gdje je krajem 3. i početkom 4. stoljeća kao biskup djelovao sveti Kvirin. Ovdje, točnije u Sabariji – današnjem gradu Szombathelyiju – on je podnio mučeništvo. Njemu ćemo posvetiti danas i jedan pil /kip koji će i svima vama biti poticaj da se utječete tom svetom biskupu i mučeniku u zagovor u svojim potrebama. Sveti mučenici nas uče da se ne bojimo hrabro ispovijedati svoju vjeru. Kroz povijest našega naroda bilo je mnogo mučenika, čak toliko da bi se i sav naš narod mogao nazvati mučeničkim. Kada su u 16. stoljeću došli Hrvati ovamo u Mađarsku, a preselio ih je u ove krajeve oko Kisega barun Nikola Jurišić, branitelj Kisega koji je i umro ovdje, bilo je i to svojevrsno mučeništvo jer su morali bježati pred Turcima koji su napadali i pustošili našu Domovinu Hrvatsku. Zanimljivo je da je u ova sela barun Jurišić doselio Hrvate s područja između rijeke Kupe i rijeke Une, što je upravo dio naše Sisačke biskupije odakle vam ja dolazim. Poznato mi je kako je tada hrvatski barun Nikola Jurišić (1490.-1545.), branitelj Kisega, naselio oko 150 tisuća Hrvata u ove krajeve, u 200 praznih sela, u Mađarskoj. Tako je upravo to područje s kojega su vaši stari došli u Mađarsku ono koje je štovalo svetoga Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika (+308.) … Njegovo je biskupsko služenje bilo slavno, a kad je bio uhvaćen i osuđen na smrt zbog svoje vjere u Krista, rekao je: ‘Sad tek u pravom smislu izvršavam svoju svećeničku službu, kad ću samoga sebe prinijeti za žrtvu Bogu’. On se dakle sam Bogu prinio, što znači da je prihvatio mučeništvo kao slobodno darovanu žrtvu samoga sebe Bogu. On je naš zaštitnik, naš patron, pa ga molimo da nas zagovara kod Boga, da izmoli svima nama jaku vjeru, da nam pomogne svojim zagovorom i primjerom da i mi nosimo hrabro svoj križ i prihvaćamo život s poteškoćama i križevima znajući da tako i mi idemo putem spasenja i vječnog života. On nas uči da i mi dragovoljno prihvaćamo trpljenje koje nas pohodi, posebno kada moramo trpjeti zbog svoje vjere“, poručio je između ostalog biskup Košić.

A kraju slavlja zahvale su izrekli gradonačelnik Štefan Krizmanić i predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan.

Pin It on Pinterest