9. velj 2022.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 5. veljače na zagrebačkom Mirogoju sprovodne obrede za prof. dr. sc. Zvonimira Šeparovića, istaknutog hrvatskog političara i pravnika. Sprovodu su nazočili i mons. Zlatko Koren, župnik iz Čučerja vlč. Marko Torbar i fra Tomislav Glavnik te obitelj pokojnika, supruga Branka i djeca Borut i Duška Marija. Posljednjem ispraćaju nazočili su i brojni visoki dužnosnici: predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Goran Radman, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras te  članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

Zvonimir Šeparović preminuo je u nedjelju 30. siječnja u Zagrebu u 94. godini, a rođen je 14. rujna 1928. u Blatu na Korčuli. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1953. te više godina radio u pravosuđu. Godine 1961. postao je asistent na Pravnom fakultetu i magistrirao iz kaznenopravnih znanosti. Doktorirao je 1966. na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Docent je postao 1967. a izvanredni profesor 1972. Te godine dobio je Fulbrightovu stipendiju za specijalizaciju SAD. Redovni profesor postao je 1979. Godine 1985. postao je dekan Pravnog fakulteta, 1985. utemeljio je Jugoslavensko viktimološko društvo, rektor Sveučilišta u Zagrebu bio je od 1989. do 1991. Ministar pravosuđa bio je od 1999. do 2000. godine, te je podnio hrvatsku tužbu protiv SR Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom u Haagu. Godine 2000. bio je predsjednički kandidat. Bio je član više međunarodnih uglednih pravnih organizacija i autor radova iz područja kaznenoga prava, kriminologije, medicinskoga prava, bioetike i viktimologije.

U svom govoru biskup je podsjetio na životni put pokojnika, ali i podijelio neka osobna sjećanja. „2012. u zagrebačkoj Mimari održali smo konferenciju „Dignimo glas do neba. Oslobodite hrvatske generale“ koju je 10.XI., tek nekoliko dana prije oslobođenja, organiziralo HŽD, a i ja sam sudjelovao, zalažući se za oslobađanje naših generala u Haagu – na toj je konferenciji on rekao da dobro poznaje suca Theodora Merona i da se nada da će pravedno presuditi i osloboditi naše generale; 2013. održan je šesti hrvatski žrtvoslovni kongres u Sisku i u Baćinu i to na njegovu inicijativu, prvi puta izvan Zagreba i Vukovara; 2014. na zagrebačkom aerodromu zajedno s više uglednih ljudi, među kojima je bio i on, dočekali smo haškog uznika Daria Kordića; više puta ZŠ je došao na komemoraciju u Gvozdansko  u mojoj Biskupiji… Dakle, sretali smo se i surađivali na više načina i na tomu mu zahvaljujem. Prof. Zvonimir Šeparović, od kojeg se danas opraštamo, bio je poštovan borac za slobodu svoga naroda; kao stručnjak na području međunarodnog prava veoma je mnogo pridonio uspostavi RH. Zato ga nećemo zaboraviti i moleći se Bogu za njegovu dušu, molimo se i za našu Domovinu“, rekao je između ostalog biskup Košić.

Biskupov govor

Pin It on Pinterest