29. ruj 2020.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak, 29. rujna na mjesnom groblju i u svetištu Majke naših stradanja u Gori sprovodne obrede i misu zadušnicu za pokojnu Ivanku Đenđinović, članicu Upravnog vijeća Caritasa Sisačke biskupije, preminulu u 67. godini života. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i rektor svetišta preč. Paško Glasnović.

Izrazivši iskrenu kršćansku sućut obitelji, biskup je u prigodnoj homiliji rekao kako je znakovito da se od pokojnice opraštamo baš na blagdan svetih arhanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. „Čuli smo  Riječ Božju gdje u Otkrivljenju pisac govori kako je nastao rat na nebu. Zaratio je zmaj protiv Mihaela i njegovih anđela te je zmaj bio nadvladan i izbačen iz neba. To je slika đavla koga je Mihael, borac Božji, pobijedio. Ime Mihael zapravo tvore tri hebrejske riječi mī kāʼēl, koje znače: tko kao Bog. Njegovo ime samo govori nam da je on izabrao Bogu se pokloniti, dok sotona to nije htio učiniti i on nosi ime non serviam – neću služiti. Nije htio biti poslušan i služiti već je htio biti na Božjem mjestu te se pobunio i došlo je do rata. Možemo reći da je taj rat slika našeg zemaljskog života u kojem se neprestano događa borba dobra i zla. Jučer smo čuli i kako je sotona kušao Joba i mislio da će se on nakon toga okrenuti protiv Boga, ali Job je rekao: ‘Bog dao, Bog uzeo, blagoslovljeno ime Gospodnje’. Taj isti Job je rekao da je život na zemlji borba. Doista, mi se stalno borimo protiv bolesti, protivština, nepravdi, podmetanja. Ali sve će to nadvladati Bog, odnosno nitko kao Bog, a Mihael je simbol Božje moći koja pobjeđuje svako zlo. Upravo anđeli označuju Božju blizinu i ljepotu te je zanimljivo da s njima poseban odnos imaju djeca koja se uvijek mole svojim anđelima čuvarima da ih čuvaju i brane, a mi odrasli kao da samo zaboravili na njih“, rekao je biskup te još dodao kako su anđeli i Božja pratnja, oni koji ga uvijek slave, kako kaže sam Gospodin Natanaelu.

Biskup je ustvrdio i kako je pokojnica također bila jedan anđeo na ovom svijetu svojoj obitelji i svima koji su je poznavali. „Kao što je lijepo rekao na sprovodu mons. Marko, naša Ivanka bila je puna vedrine, dobrote i požrtvovnosti te je donosila mir svima oko sebe i širila ozračje topline. To su sve svojstva anđela, onih koji donose Božje ozračje i blizinu na ovaj svijet i zato neka je prime nebeski arkanđeli na čiji se blagdan od nje opraštamo te svi sveti na čelu s Blaženom Djevicom Marijom koju nazivamo Kraljicom anđela.

Na groblju se od pokojnice oprostio mons. Cvikušić prisjetivši se njezinog  životnog puta koji je bio ispunjen požrtvovnim karitativnim radom i darivanjem.

Pin It on Pinterest