17. srp 2018.

Blagdan Gospe Karmelske svečano je u ponedjeljak, 16. srpnja proslavljen u samostanu sestara karmelićanki u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu. Slavljem je toga dana započela i proslava 50. obljetnice prisutnosti i djelovanja karmelićanski u Slavonskom Brodu, jer su prve karmelićanke na poziv tadašnjeg župnika pok. Marka Majstorovića u tu župu došle 17. srpnja 1969.

U prepunom dvorištu samostana na vanjskom oltaru popodnevno je misno slavlje uz domaćeg župnika Florijana Kveteka brodskog dekana Ivana Lenića i još i šest svećenika  predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Pojašnjavajući značenje Karmela i blagdana Gospe Karmelske biskup Košić u prigodnoj je homiliji naglasio da su poruke toga blagdana da se molitvom utječemo Gospodinu, da se s vjerom pouzdajemo u Isusa kao Otkupitelja, pravoga Boga i pravoga čovjeka te mu s ljubavlju poput Marije služimo.

Povezujući misna čitanja s dočekom toga dana naših vatrenih u Zagrebu naglasio je kako smo i mi, poput sv. Ilije koji je na brdu Karmelu molio te je nakon tri godine suše pala kiša, moleći za njihov uspjeh, molili i za uspjeh naše domovine, jer je to bilo i naše predstavljanje svijetu, nama zadovoljština za tolika pretrpljena zla, suze i krv… „Kiša koja nama kao narodu treba je kiša Božje milosti, rosa Duha Svetoga, dar koji možemo dobiti samo s neba. Zato danas osobito molimo za našu Slavoniju, da u njoj bude života, više djece, potomstva, da mladi otkriju ljepotu ove zemlje, i ostaju živjeti i raditi u njoj, jer to je potrebno našem narodu da ne izumre. Da bi se to dogodilo valja nam moliti, baš onako kako je molio sv. Ilija. Zato je prva pouka današnjeg blagdana molitva, odnosno predanje Bogu, prijateljevanje s njim, jer samo tako moguća su čudesa,“ rekao je među ostalim biskup Košić posvjestivši da čudesa nisu neki izvanredni, nego realni događaji. Dodao je da je druga poruka blagdana da priznamo vjerom Isusa za svoga Otkupitelja, pravoga Boga i pravoga čovjeka te mu s ljubavlju poput Marije služimo. Ustvrdio je da od Marije možemo učiti kako strpljivo  nositi svoj križ patnju da nas oni ne slome, vjerujući Kristu koji je došao na svijet da nama ljudima pomogne rješavati naše patnje, pretvarati ih u slavlje i pobjedu „Ovih dana uz pobjedničke vatrene svi smo zaželjeli pobjeđivati, jer smo vidjeli da je to moguće, premda smo mala i siromašna zemlja,  moguće je, jer imamo dobre ljude, jer hoćemo i trudimo se. Preduvjeti uspjeha i pobjede su ljudi, dobrota, znanje, rad i veliki trud, a sve to mora pratiti još i poniznost. Zato su i lijepe riječi našeg izbornika koji je rekao da ekipa može puno toga učiniti samo ako bude ponizna“, zaključio je biskup Košić.

Biskupova homilija

Tijekom misnog slavlje 88-ro vjernika i domaći župni vikar Ivan Lovrić, primilo je Gospin škapular. Za taj događaj pripremala ih je s. Stanislava Vidačković. Svjesna koliko je važno da cijele obitelji budu blizu Gospodinu, animirala ih je, te su među vjernicima, koji su toga dana primili Gospin škapular bili i svi članovi iz nekoliko obitelji.

Zahvalu biskupu za predvođenje slavlja uputila i poglavarica s. Monika Havliček. Ona je posebno zahvalili  Gospodinu za sve milosti koje je karmelićankama kroz pola stoljeća darivao, te su mogle djelovati po Marijinu uzoru. Najavila je i kako će u godini koja slijedi proslavljati svoj zlatni jubilej, 50 godina prisutnosti i djelovanja karmelićanki u Slavonskom Brodu. Čestitala je i novim članovima škapularske bratovštine stavivši im na srce riječi pape Pia XII.  „ Sveti škapular kao odličje BDM dosita je znak i jamstvo njezine zaštite“.

Čestitajući novim Gospinim miljenicima domaći župnik Kvetek posvjestio im je da su oni od sada na vatrenoj liniji svoje župe i grada. „Gospodinu ste danas rekli da može računati na vas. Staviti na sebe škapular je blagoslov, milost,sreća, ali i nadasve obveza da ćete biti dostojni te odjeće koju nosite“, poručio je župnik Kvetek.

Poput prvih kršćana članovi Zajednice karmelskih laika, koji u toj župi djeluju više godina, za sve su nazočne vjernike priredili okrjepu te se druženje nastavili u samostanskom dvorištu.

Brankica Lukačević

 

 

Pin It on Pinterest