22. pro 2022.

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u srijedu, 21. prosinca Kaznionicu u Glini te tom prigodom predvodio misno slavlje za djelatnike i zatvorenike.

Koncelebrirali su generalni vikar i župnik iz Gline Ivica Mađer, župnik iz Bučice Vedran Pejak-Pašić, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima, te župnik iz Viduševca Nikola Majcen.

Misi je prisustvovao i upravitelj Kaznionice Anđelko Nikolić sa suradnicima.

U homiliji biskup je podsjetio kako idemo u susret najradosnijem kršćanskom blagdanu, proslavi rođenja Isusa Krista Sina Božjega. „Što smo bliže proslavi Božića, sve nam je više srce osjetljivo za taj veliki događaj i slavlje koje Božić donosi diljem svijeta, već stoljećima, od samog rođenja našeg Gospodina. Znamo da se mnogi žele uključiti u to slavlje ali ipak ostaju samo na površini u blještavilu kićenih ulica. Božić nije tu radi toga, već prije svega da bi Bog došao u naše ljudsko srce. Bog je postao čovjekom te je radi našeg spasenja primio ljudsko tijelo, narav i sudbinu. Zanimljivo, da Bog koji je silan i Stvoritelj svega svijeta dolazi nama u tako siromašnim uvjetima. Nije bio primljen ni u jednoj kući u Betlehemu, već su Marija i Josip našli prenoćište u jednoj pastirskoj štali. Tu Marija rađa u svetoj noći našeg Spasitelja koji dolazi kao malo dijete. Što je zapravo Bog time želio reći? Da nije važna ta vanjština već da je najvažnija nutrina i da Bog nije Bog u svojoj veličini nego u malenosti, skromnosti i poniznosti, pa čak i siromaštvu. Kada smo lišeni tih nekih vanjskih uvjeta na koje smo navikli i koje vidimo oko sebe, tada se sjetimo tog prvog Božića i dolaska Sina Božjega koji nije htio doći u vanjskoj pompi nego u skromnosti i malenosti“, poručio je biskup.

 U nastavku biskup je rekao kako je dobro znati razliku između radosti i veselja koje se ovih dana preljeva iz crkvenih prostora i na ulice i trgove. „Bog od nas očekuje da budemo radosni, ali ta radost je nešto duboko nutarnje, nije samo vanjska proslava. Jezični stručnjaci razlikuju radost i veselje iako nam se čini da je to možda isto. Zanimljivo je također da naši bibličari nisu preveli riječ „evanđelje“ kao „veselu vijest“ nego kao „radosnu vijest“. Radost je dakle u srcu i ona je duboka, dok je veselje vanjsko i nešto površno. Ta radost može biti u našem srcu iako možda nismo kod kuće i u nekim savršenim uvjetima. Ali ako smo s Bogom i ako znamo da nas Bog voli, onda usprkos možda i nekih naših krivih odluka i puteva svakako trebamo biti radosni. Trebamo u životu proći ponekad i kroz neka uska vrata i puteve križa trnovitim stazama, ali Bog zna zašto je to tako i on nas odgaja stegom i kaznama da shvatimo koliko nas zapravo ljubi. Ako to spoznamo u srcu onda doista imamo razloga biti radosni“, zaključio je biskup.

Na kraj biskupa i okupljene pozdravili su i dušobrižnik Pejak-Pašić i ravnatelj Nikolić poželjevši svima sretan Božić i Božji blagoslov u novoj godini.

Misno slavlje animirali su članovi župnog zbora iz Gline, a prije mise zatvorenici su imali priliku za ispovijed.

Pin It on Pinterest