1. sij 2021.

 

Na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, Novu godinu, u petak 1. siječnja, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Velikom Kaptolu. U koncelebraciji bio je biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak, a služio je đakon Damir Kunić. Ovo slavlje moglo se uživo pratiti na mrežnim i facebook stranicama Sisačke biskupije.

U homiliji biskup je istaknuo kako kada govorimo o nečem novom, tada je to uvijek u odnosu prema nečem što je drukčije, tj. što je bilo prije, što je staro. „U Bibliji se često spominju te dvije odrednice, novo i staro. Sama podjela knjiga Biblije je na Stari i Novi zavjet. To dakle govori da je objava prije Isusa Krista prošlost a da je Isus, donositelj novoga zavjeta, naša sadašnjost. Isus nadalje govori da je došao donijeti novu zapovijed, zapovijed ljubavi. Znamo da je u Starom zavjetu kao vrhunac Božjih riječi prema ljudima izrečeno deset Božjih zapovijedi. Isus govori o dobrom upravitelju koji ima i novo i staro vino, i dobro je i jedno i drugo. No, možemo reći i da se novost koju naviješta Pismo odnosi na Božji svijet, a staro je kategorija koja označuje nešto svjetsko i čak đavolsko. Riječ je o potrebi da se okrenemo novosti života, jer Bog – kako u Otkrivenju piše sveti apostol In – „sve čini novo“: novo nebo i novu zemlju. Novost je zapravo u tome da se okrenemo od stareži grijeha te da prionemo uz novost života, odnosno da budemo djeca milosti, ljudi koji se okreću Bogu“.

Homilija u cijelosti

Biskup je ustvrdio i kako mi s pravom očekujemo da nova godina bude bolja od stare. „No, ne čine ni dane ni godine dobrima datumi, nego ljudi. Mi ćemo ili učiniti da nova godina bude bolja ili ćemo učiniti da bude gora negoli ova koja je jučer završila. Doduše, na neke stvari ne možemo utjecati, kao što još uvijek aktualna pandemija koronavirusa ili potres koji još trese našu Sisačku biskupiju. Međutim, o nama ovisi hoćemo li u tim okolnostima biti ljudi, hoćemo li se ponašati humano, altruistično ili egoistično, hoćemo li misliti samo na sebe ili ćemo vidjet i druge oko sebe.

U Božje ruke stavljamo novu 2021. godinu moleći Gospodina da on blagoslovi svaki dan koji nam on daruje i svakoga od nas u svim tim danima i odnosima koje ćemo imati. On može učiniti da se i naš odnos prema tom poklonjenom vremenu koje započinjemo bude bolji pa time i mi sretniji. Ako smo više Bogu na svemu zahvalni, bit će nam sve što doživljavamo lakše“, poručio je biskup.

Na kraju govoreći o Evanđelju današnje svetkovine biskup je podsjetio kako ono govori o pastirima koji su se došli pokloniti novorođenom Kralju u Betlehemu. „Oni su sve pomno razmotrili i svima govorili o tomu što su vidjeli. A ‘Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu’.Nasljedujmo i mi Mariju, pohranjujmo u svoje srce sve događaje koje proživljavamo, prebirimo ih u svome srcu tj. razmišljajmo o njima. No, i to se može činiti i na način kao Marija koji nas približava Bogu, i na način koji nas odvraća od Boga. Ovisi o nama. Neka nam ova godina bude nova po novoj ljubavi, prema Bogu i prema ljudima! Neka i ovaj nova godina i čitav naš život bude u školi Marijinoj“, zaključio je biskup.

Pin It on Pinterest