14. tra 2013.

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u subotu 13. travnja mjesto Veliko Svinjičko u župi Gušće, koje je proteklog tjedna bilo mjesto spašavanja šireg područja Grada Siska od voda iz retencije Lonjskog polja.

U biskupovoj pratnji bili su ravnateljica Caritasa Biskupije Kristina Radić i ravnatelj Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ dr. Domagoj Mosler, te predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Sisak predvođeni ravnateljicom Boženom Weiss-Sklizović, a koji su ovih kriznih dana s Caritasom Biskupije usko surađivali na skrbi o volonterima.

Nakon što se biskup susreo s lokalnim stanovništvom, predsjednik Mjesnog odbora Svinjičko Đuro Gajdek upoznao ga je s trenutnom situacijom na terenu, ali i tijekom događaja posljednjih 7 dana. Naime, zbog prekomjerno napunjene retencije Lonjsko polje došlo je do prelijevanja vode i pucanja nasipa čime je direktno bilo ugroženo desetak tisuća stanovnika donje sisačke Posavine. Posjetivši i lokaciju na kojoj je popucao nasip biskup se susreo s čuvarom Hrvatskih voda koji još uvijek nadzire situaciju na nasipu, te se uvjerio u iznimne napore koji su uloženi kako bi se zaustavila voda. Tako je između ostalog za izgradnju bazena kojima je učvršćivan nasip napunjeno trideset tisuća vreća pijeska, a u obrani uz brojne vatrogasce, GSS, volontere i djelatnike gradskih službi danonoćno je sudjelovalo i svih dvjestotinjak stanovnika ovog malog mjesta.

Na kraju, izrazivši svoje žaljenje što zbog obveza i odsutnosti nije prije mogao biti ovdje, biskup Košić zahvalio je svima na iznimnoj požrtvovnosti što su nadljudskim naporima spasili sisačku donju Posavinu i grad Sisak i pozvao ih na misu zahvalnicu u nedjelju 21. travnja u sisačkoj katedrali, kojoj će prisustvovati svi koji su sudjelovati u obrani.

Pin It on Pinterest