17. pro 2012.

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u ponedjeljak 17. prosinca Centar za rehabilitaciju osoba s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima u Komarevu i tom prigodom predvodio misno slavlje za korisnike i djelatnike centra.

Na početku, biskupa je pozdravila ravnateljica Tatjana Pogarčić, koja je rekla kako danas živimo u svijetu koji sve manje ima osjećaja za patnju, bol, tugu i bolest. „Mi radimo i živimo s ljudima koji imaju različita tjelesna i intelektualna oštećenja. Bolesni su i pate, a mi se  trudimo, kao vjernici, u njima prepoznati lice Isusa Krista koji je trpio i patio za sve nas, ili u najmanju ruku prepoznati bližnjega u potrebi“, dodala je ravnateljica te zahvalila biskupu na snazi i vremenu koji daje za sve one koji pate i koji su bolesni.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj riječi biskup je istaknuo kako izrečeno Isusovo rodoslovlje govori da Isus nije bio izvan ovoga svijeta. On se je rodio od Djevice Marije koja je bila zaručnica i supruga sv. Josipa, a koji svoje rodoslovlje vuče od kralja Davida. Poruka ovog čitanja je i u tome da Bog dolazi u našu konkretnu povijest, te kako nije došao izvan povijesnih okvira u neko savršeno društvo i na savršen način. Došao je rođen od ljudi koji su bili slabi, ali Bog se poslužio njima i ljudskom slabošću da bude prisutan među nama i da nam daruje novu jakost, jedan novi svijet – svoje Božansko kraljevstvo. „U njegovom kraljevstvu nisu oni koji su po zemaljskim kriterijima najveći nego oni koji su maleni“.

Govoreći o nadolazećem Božiću i Isusovom dolasku na ovaj svijet biskup je podsjetio kako se on desio u jednoj štali među pastirima i životinjama, koji su ga primili, te bez velike časti, slave i bez luksuza. „Zato je Isusov dolazak, i vrijeme kada slavimo taj blagdan, poticaj da mislimo na one koji su zadnji, koji su rubni, koji su za ljudske oči negdje po strani. Oni su u Božjim očima prvi. Oni su u Isusovim očima najvažniji i najbolji. I zato oni koji imaju teškoća i koji su bolesni, a koje danas svijet ne želi vidjeti, kao što je rekla ravnateljica, oni trebaju biti na poseban način briga nas koji vjerujemo. Nas vjernika koji želimo pokloniti svoju pozornost, pažnju i ljubav prema bližnjima koji trpe“, rekao je još biskup Košić.

Drugom dijelu posjeta Centru pridružio se župnik župe Sv. Katarine u Komarevu vlč. Blahomir Blagoš Prucha, a za kraj ravnateljica i djelatnici upoznali su goste s životom u centru i brojim aktivnostima kojima se u sklopu radne terapije bave štićenici.

 

Pin It on Pinterest