8. lis 2014.

Sisački biskup Vlado Košić započeo je u utorak 7. listopada pastoralni pohod župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku.

Na početku, u pratnji domaćeg župnika vlč. Branka Koretića i supsidijara vlč. Saše Jozića biskup je posjetio dječji vrtić „Sisak Novi“, O.Š. „Braća Bobetko“ i S.Š. „Viktorovac“ gdje se susreo s djelatnicima i djecom, a pohod je nastavio posjetom kapeli Pohoda BDM na sisačkom Vitorovcu gdje se susreo sa sakristanom, članovima Molitvene zajednice Marijina pohođenja, a i obišao je kuću u vlasništvu župe koja je dana u najam udruzi „Betlehem“. Biskup je pohodio i filijalnu kapelu u Sv. Mihaela u Crncu gdje se susreo s članovima Marijine legije, suradnicima i vjernicima iz ovog mjesta. U pastoralnom centru župe biskup se još susreo sa župnim Pastoralnim vijećem, volonterima župnog Caritasa, članovima zbora, ministrantima, čitačima, vjeroučiteljima koji djeluju na području župe kao i drugim župnim suradnicima.

Prvi dan zaključen je svečanim mislim slavljem u župnoj crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Koretićem i supsidijarom vlč. Jozićem.

Uz brojne okupljene vjernike župe misi je prisustvovala i kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović i kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije g. Ivo Žinić sa suradnicima.

Na početku pozdravivši okupljene biskup je u povodu skorih izbora pozvao na molitvu za državne i županijske poglavare. „Molimo za te službe da budu dostojni, te da nas oslobode već jednom tih starih zala i totalitarizama koji su se nadvili nad hrvatsko društvo“, poručio je biskup.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je istaknuo kako su svi poput Marije, koja se na poziv anđela Gabrijela odazvala Gospodinovu pozivu i rekla „Neka mi bude po riječi Tvojoj“,  pozvani donijeti Spasitelja ovome svijetu. „Spasitelj nismo mi, nitko od nas ljudi, koju god dužnost ili službu vršili, Spasitelj je samo jedan, Isus Krist naš Gospodin. Mi smo kao Kristovi učenici pozvani donositi svijetu Njega jer on donosi spasenje, On razrješuje grijehe, On vraća duši ponovnu svetost i nevinost te daje novi početak“, rekao je biskup te u nastavku podsjetio na povijest blagdana sv. Marije Kraljice Krunice kada je po zagovoru Marije 7. listopada 1571. godine kršćanska vojska kod Lepanta izvojevala pobjedu nad Turcima. Biskup je istaknuo i kako se naš narod u velikim nevoljama i strahovima često utjecao u zagovor Mariji te istaknuo bitku kod Siska 1593. godine i posebno Domovinski rat kada je pobjeda dobivena s krunicom oko vrata i molitvom sv. Krunice.

Nakon popričesne molitve biskupu na dolasku u ime cijele župe zahvalio je vlč. Koretić.

Pastoralni pohod sisačkoj župi Pohoda BDM završit će u nedjelju 12. listopada.

Fotogalerija


Pin It on Pinterest