7. srp 2019.

U subotu, 6. srpnja 2019. gradišćanski Hrvati su u mađarskom gradu Szombathelyju proslavili svoj 11. Hrvatski dan. Program je započeo svetom misom u katedrali Uznesenja BDM koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa szombathelskim biskupom Janošem Sekeljem, njegovim generalnim vikarom Császárom Istvánom i župnikom Hrvatskog Židana Stjepanom Dumovićem. Biskup Sekelj pozdravio je sisačkog biskupa i sve okupljene Hrvate nazvavši ih uresom (kinčem) svoje biskupije.

Biskup Vlado zahvalio je na pozivu gradišćanskim Hrvatima i izrazio radost zbog zajedništva u vjeri. Dugi opstanak Hrvata u Mađarskoj (i Austriji), koji traje već više od četiri i pol stoljeća, ima se zahvaliti hrvatskim obiteljima, kulturnim institucijama i Crkvi koje su očuvale hrvatski identitet. Zaželio je da naši vjernici i dalje njeguju svoj jezik, kulturu i vjeru te doprinose svojim zalaganjem i mađarskom društvu u prijateljstvu i zahvalnosti mađarskom narodu i državi koja je postala njihova nova domovina.

Nakon mise biskup Košić zadržao se kratko u razgovoru s biskupom Sekeljem i pozvao ga u Sisak te je nazočio i programu 11. Hrvatskog dana pod šatorom na Glavnom trgu, na kojem su nastupile i članice sisačke vokalne skupine „Lipe“.

Pin It on Pinterest