30. srp 2022.

U petak, 29. srpnja biskup Vlado Košić predslavio je svetu misu u Kloštar Ivaniću povodom završetka prvog dijela Hoda Franjevačke mladeži.

Ovogodišnji Hod Zagrebačkog područnog bratstva, inače 27. po redu, započeo je u nedjelju, 24.7. u Koprivnici, a nastavio se narednih dana pješačenjem po 20 ak (i više) kilometara dnevno preko Novigrada Podravskog, Bjelovara, Štefanja i Čazme. U petak su Framaši stigli u Kloštar Ivanić gdje završava “hrvatski dio” njihovog hodočašća kojem je krajnje odredište Asiz, točnije, zadobivanje potpunog oprosta na blagdan Gospe od Anđela u Porcijunkuli, mjestu gdje ga je sveti Franjo izmolio za sve ljude.

Na Hodu sudjeluje stotinjak mladih Framaša uz duhovnu i organizacijsku pratnju fratara i časnih sestara. Osim pješačenja uz molitvu i pjesmu, duhovne sadržaje obuhvaćaju i duhovni nagovori, radovi po grupama, sveta misa, klanjanje, ali i svjedočenje po mjestima kroz koja se prolazi, spavanje u vrećama, prikazivanje Bogu svake žrtve, poteškoće, žuljeve, vrućine… Sve je to dobra priprema za ono što slijedi: odlazak u kolijevku franjevaštva – Asiz i druga mjesta značajna u životu svetoga Franje te sudjelovanje na svetoj misi u Porcijunkuli 2. kolovoza (zajedno s Framašima iz Osječkog i Splitskog područnog bratstva Franjevačke mladeži) i zadobivanje potpunog oprosta.

U homiliji se biskup, povodom blagdana svete Marte, osvrnuo na važnost molitve i rada te njihovog odnosa. “Molitva nadahnjuje rad, a rad ostvaruje molitvu.”, rekao je biskup i nadovezao se kako su Framaši upravo svojim hodočašćem pokazali dobar odnos i nadopunjavanje molitve i rada. Biskup je napomenuo kako sav naš rad treba biti usmjeren općem dobru te je pozvao mlade da budu oprezni na zamku pretjerivanja u radu koje dovodi do ne imanja vremena za Boga i zaborava Boga, kao i na zamku vrednovanja čovjeka po količini njegova rada. Na kraju je biskup pozvao mlade na molitvu da poput Marije i Marte, ali i svetog Franje budu Isusovi prijatelji koji će uvijek rado slušati Božju riječ.

Na kraju svete mise fra Ivica Janjić, nacionalni duhovni asistent Frame, zahvalio je biskupu Vladi što je prihvatio poziv i podržao Franjevačku mladež kao pravi pastir, ali i brat (!), obzirom da je franjevački trećoredac. Framaši su biskupa darivali prigodnom majicom s motivom i geslom ovogodišnjeg Hoda “Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni!” (Iv 6,54).

Nakon svete mise uslijedilo je druženje u župnom dvorištu i prigodni program koji su osmislili i vodili članovi mjesnog Franjevačkog svjetovnog reda. A u subotu u ranim jutarnjim satima, Framaši su krenuli prema Asizu…

Pin It on Pinterest