13. pro 2016.

Sisački biskup Vlado Košić i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić sudjelovali su u srijedu 13. prosinca na božićnom čestitanju župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, održanom u hotelu Panonija u Sisku.

Ovaj godišnji susret okuplja predstavnike gospodarskog, političkog, kulturnog, prosvjetnog, vjerskog i sportskog života, vojske i policije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U svom govoru biskup se osvrnuo na aktualni društveni trenutak istaknuvši kako se primjećuju brojni pozitivni pomaci: vjera je slobodnija, započela se u Sisku graditi džamija, Sisačka biskupija je otvorila prvi vjerski vrtić, grade se ceste, obnavljaju škole, crkve, otvaraju se poslovne zone, povlači se novac iz EU fondova, no progovorio je i o brojnim problemima stanovništva Sisačko-moslavačke županije, od nezaposlenosti, neimaštine, iseljavanja mladih, narušavanja dostojanstva branitelja.

Biskup se tako zapitao zašto nitko ne propita odgovornost DORH-a što se u 16 godina samo hrvatske branitelje proganjalo zbog događaja iz Domovinskog rata? Optuženi su bili i Đuro Brodarac i general Janko Bobetko, a Vladimir Milanković je u zatvoru, dok nitko za zločine u Kostrićima, Joševici, Baćinu i Glinskom Novom Selu, još nitko nije odgovorao?

Biskup je upozorio i na problem izbjegličkog naselja Dumače gdje ljudi i dalje, već 17 godina, žive u privremenom smještaju unatoč tome što su im kuće za trajni smještaj izgrađene prije tri godine, no nisu useljive.

Kao poseban problem biskup je istaknuo to što u Sisačko-moslavačkoj županiji roditelji ne mogu iskoristiti svoje pravo da im djeca u javnim vrtićma imaju odoj u vjeri, te to da je novootvoreni biskupijski vrtić u Sisku jedini od 53 takva u Hrvatskoj, koji se ne sufinancira iz proračuna lokalne samouprave.

Biskupov govor u cijelosti

Pin It on Pinterest