22. srp 2015.

U Stocu, na Ilindan, 20. srpnja, vjerni puk, kojega je bilo više tisuća, okupio se u dvorištu župne crkve, zazvonila su zvona, a iz crkve je krenula procesija s predvoditeljem mons. dr. Vladom Košićem, biskupom sisačkim, koji je predvodio misno slavlje uz 15-ak svećenika koncelebranata.

Na početku obreda biskup je ispred kipa na Trgu sv. Ilije proroka izmolio posvetnu molitvu sv. Iliji. Veličanstveni kip je izliven u bronci, visok je 3 m., a rad je ak. kipara Kuzme Kovačića. Poslije molitve i blagoslova „Urbi et orbi – Gradu i svijetu“ svečana procesija uputila se prema vanjskom oltaru ispred Pastoralnog centra. Veliki župni zbor „Mladi“ predvodili su liturgijsko pjevanje.

Na početku Mise sve je nazočne pozdravio stolački župnik don Rajko Marković. Prvo je pozdravio predvoditelja, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, a mladi su biskupu predali umjetničku sliku ak. slikara Marka Žilića, akril na platnu „Stećci Radimlja Stolac“, zatim je župnik pozdravio, sve svećenike, predstavnike vlasti, medija, iseljenike i sav vjerni puk. Poslije je uzeo riječ predvoditelj, uzvratio na pozdrave te pozvao narod na kajanje u vjeri kakvu je imao sv. Ilija. Slijedila su misna čitanja koja su čitali mladi iz župe i sve funkcije toga dana imali su mladi i svu organizaciju Ilindanskih svečanosti sa župnikom i časnim sestrama Alojzijom i Slavom iznijeli su mladi Stoca, što je posebno hvale vrijedno. Poslije Evanđelja slijedila je nadahnuta biskupova propovijed koja se pozorno slušala, a u kojoj je biskup sv. Iliju stavio svima koji vjeruju u jednoga Boga za uzor, a svijet pozvao da živi u Ilijinoj vjeri koja je neustrašiva i tvrda. Pod Misom se pričestilo veliko mnoštvo vjernika.

Pri kraju sv. Mise slijedila je biskupova završna riječ, u kojoj se zahvalio župniku Rajku na pozivu, vjernom puku na pobožnom sudjelovanju, organizatorima na organizaciji ovoga dana, te izrazio radost što je mogao sudjelovati u ovoj župnoj i gradskoj svečanosti po prvi put u Stocu, a na kraju „Lijepa naša“.

Nakon sv. Mise osoblje i korisnici Doma u Stocu prodavali su svoje rukotvorine na štandu kod Lurdske špilje i vjernici su kupnjom njhovih prozvoda pomogli njihov daljnji rad i napredak.

Odmah poslije Mise slijedio je kulturno-glazbeni program domaćeg Folklornog društva što je svijet s oduševljenjem popratio i uključio se. Uslijedilo je opće pučko slavlje, uz ugodno druženje i čašćenje. Poslije je svijet pošao u stočana na ručak, a župnik je ugostio u župnoj kući biskupa i svećenike.

http://www.zupa-stolac.com/

 

Pin It on Pinterest