7. srp 2013.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 7. srpnja svečano misno slavlje u crkvi sv. Lovre u Petrinji i tom prigodom krstio Jakova, sedmo dijete Ilije i Kristine Uvalić. U koncelebraciji bili su petrinjski dekan i župnik župe sv. Love u Petrinji preč. Josip Samaržija i župnik župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Josip Karas koji je na početku pozdravio biskupa i čestitao roditeljima na hrabrosti i velikom svjedočenju bogatstva i radosti života.

U homiliji biskup se između ostalog osvrnuo na riječi sv. Pavla apostola iz Poslanice Galaćanima:„Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu“. „Rekao bih da nam svima, kao kršćanima, na prvom mjestu treba biti Isus Krist. Kad njega gledamo i njegov križ, to je naš ponos, jer on je pobijedio i samu smrt,  zlo i mržnju, on je prihvatio radije biti raspet negoli drugima činiti nepravdu. Krist se žrtvovao za sve nas, pokazavši nam put ljubavi koja se predaje u smrt za druge, pokazavši nam koji je to put očovječenja i pravog ljudskog života“, rekao je biskup i u nastavku se zapitao, čime se zapravo ljudi ponose u današnjem svijetu. Danas ima tako izokrenutih vrijednosti u ovome svijetu da čovjek stvarno teško otkrije koje su to prave vrijednosti u ovom pluralnom društvu. Zato mi slušao Krista koji nam je na križu pokazao pravu vrijednost ljubavi. Svatko je odgovoran za svoj život i pred ljudima i pred Bogom, te se treba oduprijeti onima koji vrijeđaju i izopačuju vrijednosti koje je Bog usadio u čovjeka jer kad se tako čovjek ponaša, tada radi sam protiv sebe“, upozorio je biskup i pozvao okupljene da naš ponos bude poštivanje obitelji i života, a ova brojna obitelj današnja je propovijed čitavom našem narodu koji nažalost izumire i ne poštuje svetinju života.

Na kraju misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju darovavši im prigodne darove. U slavlju je sudjelovao i trajni đakon Vjekoslav Uvalić, stric novokrstenog Jakova.

Pin It on Pinterest