26. kol 2017.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 26. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Ilije u Maji svečano misno slavlje tijekom kojeg je krstio Doru, sedmo dijete obitelji Krkač. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Ivica Mađer, a slavlju su nazočili i župljani ove župe.

U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je istaknuo da u njoj Gospodin poučava o tome kako je važna ljubav prema Bogu i prema bližnjima te kako naš kršćanski život nije samo u tome da znamo sve što piše u Svetom pismu i da razumijemo poruku koju nam Bogu upućuje, nego da ono što je Bog zapovjedio djelom i ostvarimo. „Da bismo bili sposobni vršiti Božje zapovijedi, osobito ove dvije, ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjima, Isus je obećao svojim apostolima Duha Svetoga. On svog Duha daje već u krštenju kada se dijete ili odrastao čovjek krsti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Sama riječ ‘krstiti se’, izvorno grčki je ‘baptizein’, što znači ‘uroniti’. Zato, kada se dijete krsti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, ono se zapravo uranja u tu prisutnost Presvetog Trojstva, ono postaje dionikom božanskog života, uronjeno u život Presvete Trojice. To je najveće otajstvo kojim započinje naš ljudski zemaljski život, da bismo bili suobličeni samom božanskom životu. Isus je zato došao i rekao svojim apostolima: Idete i krstite u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i svim narodima navješćujte Evanđelje. Upravo je to i poslanje Crkve, da se u Isusovu zajednicu uvode novi članovi po sakramentu krštenja. U tom vidljivom znaku vode nalazi se i nevidljiva milost, a to je izlijevanje Duha Svetoga. Zato je Isus i rekao Nikodemu, kada su razgovarali, kako je potrebno da se čovjek nanovo rodi odozgor. Nikodem ga je pitao kako je moguće da se čovjek nanovo rodi, a Isus mu je rekao kako se svaki čovjek da bi ušao u Božje kraljevstvo treba roditi iz vode i Duha. Upravo to daje sakrament krštenja. Tu se događa taj početak kršćanskog života, a da bi se živjelo po Božjem životu mi se moramo uputiti putem koji nam Isus pokazuje, krenuti za njim“, rekao je biskup te dodao kako je krštenje vrata svih sakramenata.

Na kraju biskup je istaknuo kako su djeca budućnost našeg naroda, pozvavši okupljene da se mole da bude djece i budu podrška brojnim obiteljima kako se oni ne bi bojali „plivati protiv struje“.

Na kraju je biskupu na dolasku zahvalio vlč. Mađer podsjetivši okupljene kako se Sisačka biskupija brine od svojih početaka duhovno i materijalno o brojnim obiteljima.

 

Pin It on Pinterest