7. srp 2018.

Sisački biskup Vlado Košić krstio je, u subotu 7. srpnja u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Križu Patrika, peto dijete u obitelji Alena i Ivane Tomašić, a na slavlju Službe Riječi i krštenja sudjelovao je i župnik vlč. Božo Pinjuh.

U homiliji biskup je roditelje, kumove, rodbinu i okupljene vjernike pozvao da mole za novokrštenika da ga Gospodin ispuni svojom milošću kako bi postao dijete Božje i tako ušao u zajednicu vjernika, učenika Isusa Krista. „Sakrament krštenja je prvi sakrament i uvjet svih drugih. Zato se u starini znalo reći da je krštenje vrata Crkve kroz koja treba ući i onda napredovati, rasti u vjeri – idući od vratiju sve do oltara. Taj rast povjerava se vama roditelji, kumovi i rodbino, da vjeru koju ispovijedate i u kojoj ste zaželjeli da se i krsti ovo malo dijete, na njega i prenesete. Čuli smo i Riječ Božju gdje sv. Pavao u Poslanici Rimljanima kaže da trebamo hoditi u novosti života. Ta novost, ta viša dimenzija i duhovni način življenja daje se upravo po milosti krštenja“, rekao je biskup te dodao kako se za krštenje često kaže i da je sakrament preporođenja. „Isus je rekao Nikodemu da se čovjek treba ponovo roditi da bi bio dijete Božje. Mi se rađamo fizički od svojih roditelja, ali za rođenje za nebo i Boga potrebno je primiti sakrament krštenja tj. biti uronjen u vodu i Duha Svetoga. Voda je samo simbol, a unutarnje preporođenje događa se milošću Duha Svetoga“, rekao je biskup.

Biskup je i čestitao roditeljima na hrabrosti i otvorenosti životu što je izraz povjerenja u Boga. Istaknuvši za primjer obitelj bl. Alojzija Stepinca koji je bio peto od osmero djece i sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića koji je bio trinaesto dijete, biskup je poručio kako bi svi trebali slijediti ovakve dobre primjere radosti i poštivanja svetosti života jer onda ne bi bilo brige za budućnost našeg naroda te bismo s nadom mogli gledati u sutrašnjicu.

Na kraju misnog slavlja biskup je još jednom čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

 

Pin It on Pinterest