29. kol 2020.

Sisački biskup Vlado Košić krstio je, u subotu 29. kolovoza u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pešćenici, Ivanu peto dijete u obitelji Ana-Marije i Ivice Sučić iz Brežana Lekeničkih. Na podjeli sakramenta krštenja sudjelovao je i domaći župnik vlč. Branimir Motočić.

Nakon Službe Riječi okupljenima se obratio biskup Košić čestitajući roditeljima na velikodušnosti i hrabrosti. Govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je podsjetio kako je Isus prije nego što je uzašao na nebo dao svojim učenicima zapovijed: „Idite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje i krstite sve narode u ime Oca, Sina i Duha Svetoga“. „Evo to poslanje, tu zadaću apostoli i njihovi nasljednici, biskupi i svećenici, do danas vrše te krste odrasle i djecu u toj vjeri u Krista i Presveto Trojstvo gdje nas Bog uključuje u svoj božanski život. Tako, mogli bismo reći, da na neki način već makar živimo na zemlji počinjemo živjeti i na nebu, makar živimo u tijelu već živimo u Duhu, te premda živimo ljudski, živimo i božanski život. To je to naše preporođenje o kojem je Isus govorio Nikodemu koji kada ga je pitao kako se čovjek može ponovno roditi, on mu je rekao vodom i Duhom Svetim. Voda je samo znak, ali Duh Sveti je onaj djelatni čimbenik koji čovjeka rađa za novi život“.

U nastavku biskup je podsjetio i kako danas Crkva slavi sv. Ivana Krstitelja i njegovo mučeništvo. „On je pokazao Spasitelja koji se je došao krstiti se na Jordan rekavši: ‘evo Jaganjca Božjega, evo onoga koji oduzima grijeha svijeta’. To Ivanovo krštenje nije bilo krštenje koje Isus traži od svojih apostola. Ivan je krstio samo vodom, a krštenje Isusovo je u ime Oca i Sina i Duha Svetoga te nam odnosi grijehe i ne samo da nas oslobađa od zla nego nas i uvodi u dobro, u vječni život Presvetog Trojstva“, rekao je biskup te još na kraju istaknuo kako su ovakve brojne obitelji primjer drugima da se ne treba bojati života.

Na kraju biskup je još jednom čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

XX

 

Pin It on Pinterest