24. velj 2019.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 24. veljače u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika u Lasinji, svečano misno slavlje tijekom kojeg je krstio Marka, šesto dijete u obitelji Željka i Vesne Vuksan. U koncelebraciji bio je domaći župnik vlč. Danko Bizjak, a slavlju su nazočili i župljani ove župe.

U homiliji biskup je rekao da nam današnja Riječ Božja govori o tome da smo upućeni živjeti nebeskim životom. „U drugom čitanju, sv. Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima govori da smo svi mi potomci Adamovi. Adam znači zemlja te je on dio zemlje, a kao što je on zemaljski i tako smo i mi kao ljudski rod od ove zemlje. Ali nama je došao novi Adam, Isus Krist naš Spasitelj, koji je sišao s neba i postao čovjekom te oni koji njega slijede oni su ne samo zemaljski nego i nebeski ljudi. To je nama slijediti, ići putem koji nam je naš Spasitelj pokazao da budemo ljudi koji svjedoče ne samo ljudski nego i božanski život, oni koji već žive nebeski život, makar su još na zemlji“.

U nastavku biskup je podsjetio kako o tome govori sam Isus u pročitanom Evanđelju po Luki. „Čuli smo prošle nedjelje njegov govor o blaženstvima, a danas Isus nastavlja kako trebamo živjeti drugačije nego grješnici koji ljube samo one koji ljube njih, čine dobro samo onima koji im mogu uzvratiti i u tom smislu su vođeni samo logikom: dam ako, ti meni daš. Mi smo pozvani činiti dobro bez obzira na sve, čak i ako i ne primamo za uzvrat dobro. Dapače, ako primamo zlo, Isus nas tu uči i pokazuje nam kako je zapravo visok ideal kršćanskog života i kako je teško kršćanski do kraja živjeti. Naime, on kaže: ‘Ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajući se odatle ničemu’. To je nešto što nije naravni poticaj, to čovjek nema po svojoj prirodi, jer po ljudskom je uzvraćati jednako. Po ljudskom je čak i da se neprijateljima osvećuje. Ali Isus to ne želi i on od nas očekuje da živimo božanskim životom te zato govori: ‘Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan’. Kroz trpljenje dolazi Uskrs. To je ono što je teško u životu kršćana. Shvatiti i slijediti Isusa. I kada danas imamo krštenje ovog malog djeteta, molimo se za ovo dijete te za sve nas, da možemo to što smo započeli, naš kršćanski život, živjeti kako to Bog želi, a ne svojom ljudskom logikom“, potaknuo je okupljene biskup te na kraju zaključio kako je krštenje šestog djeteta ove brojne obitelji primjer i poticaj da još ima hrabrosti života i povjerenja u Boga u našem narodu.

Na kraju misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima i kumovima na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove Biskupije.

Pin It on Pinterest