16. stu 2015.

U trogirskoj katedrali Sv. Lovre, 14. studenoga proslavljen je sv. Ivan Trogirski, zaštitnik grada Trogira. Procesiju i svečano euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić uz koncelebraciju katedralnog župnika don Vinka Sanadera, župnika splitske prvostolnice sv. Dujma don Tomislava Ćubelića i dvadesetak svećenika. Slavlje, koje je započelo procesijom oko stare gradske jezgre, pjesmom je obogatio mješoviti katedralni zbor.

U procesiji u kojoj su se vijorili župni barjaci, a u čijem je središtu bio baldekin s poprsjem sv. Ivana Trogirskog, sudjelovali su svećenici, gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Stipčićem, predstavnici župaije, općine i okolnih gradova, djeca trogirskih vrtića, skauti, limena glazba Trogir, zbor, vatrogasci i policajci te mnogobrojni hodočasnici i štovatelji sv. Ivana Trogirskog.

Na početku slavlja biskup Vlado Košić pozdravio je Trogirane i sve hodočasnike čestitajući im dan njihova nebeskog zaštitnika i Dan grada, a u homiliji je progovorio o tri važne poruke koje nam daje proslava sv. Ivana Trogirskoga. Prvo je istaknuo važnost redovnika, Bogu posvećenih osoba, koje su velik Božji dar Crkvi. Kazao je kako je sv. Ivan bio bendiktinac te da njihovo geslo „ora et labora” treba svima biti poticaj jer u autetičnom kršćanskom životu molitva i rad čine nerazdjeljivo jedinstvo. Drugo, okupljene je podsjetio kako je trogirski biskup u povijesti poznat kao pastir koji je svojim zauzimanjem i autoritetom ishodio mir i spriječio da ugarsko-hrvatski kralj Koloman 1105. godine razori Zadar i Trogir. U njegovom primjeru vidi odgovor na sve primjedbe da se Crkva ne bi smjela miješati u politiku. Smatra da je dobrobit naroda dužnost svih, pa i pripadnika Crkve koja se zalaže za poštivanje etičkih principa u politici, za moralnost u obnašanju javnih službi, za zaštitu obespravljenih i za mir i napredak svoga naroda i svih ljudi. Kao primjer naveo je zalaganja i bl. Alojzija Stepinca. Treće, mirotvorstvo kao Božji dar kojeg smo svi pozvani živjeti i širiti. Naglasio je kako se za Kristov mir treba izboriti ljubavlju i žrtvom, što nam najviše pokazuje Vukovar, hrvatski simbol za hrabrost, ljubav i mir. Mons. Košić svoju homiliju završio je molitvvom: „Ugledajmo se na sv. Ivana Trogirskog koji je znao da bez molitve nema ni djela, ali ni bez djela molitve, koji se ni kralja nije bojao, koji je služio s ljubavlju i siromaha, koji se brinuo za dobro drugih i čitave zajednice. Neka nas sve zagovara, da se ne umorimo čineći dobro, šireći mir i svima naviještati više životom nego riječima da je mir djelo pravde i da smo se svi dužni brinuti za svoj narod voleći ga ne samo djelom, radom, molitvom, mirom i ljubavlju”.

Biskupova homilija

Na kraju misnog slavlja župnik don Vinko Sanader zahvalio je biskupu Košiću na poticajnoj propovijedi kao i braći svećenicima, zboru i svima koji su doprinijeli dostojanstvenoj proslavi.. „Nakon proslave današnjeg dana svatko od nas će se vratiti u svoje svakodnevno okruženje u kojem smo dužni biti poput sv. Ivan Trogirskog kojeg je krasilo milosrdno i pomirljivo srce, duboka vjera u Boga i poslušnost Božjoj riječi”, naglasio je don Vinko Sanader i nadodao da u ovim ozbiljnim vremenima u kojima vlada terorizam ali i otvorena borba protiva Crkve, moramo biti graditelji mira i svjedoci svoje vjere. „Hrvatski narod čuva vjeru već 14. stoljeća. Čuvajmo je i dalje i ne dopustimo da nam suvremeni režiseri neopoganstva iskrive kršćanskoga Boga i maknu nas s puta spasenja”. Čestitavši svim Trogiranima Dan grada i blagdan njihova zaštitnika zaključio je da sv. Ivan svima poručuje da se ne bojimo biti vjernici, da čuvamo svoj kršćanski identitet i budemo ponosni što smo Kristovi.

(IKA)

Pin It on Pinterest