3. lip 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 30. svibnja tradicionalno 16. hodočašće Hrvata Skandinavije u Vadstenu (Švedska) na grob sv. Brigite, koje je ove godine održano pod geslom „Nemojte se prilagođavati ovome svijetu nego se preobrazujte… Prema onome sto je Bogu milo i savršeno!“.

Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je biskup Košić u zajedništvu s kancelarom biskupije u Stockholmu i voditeljem HKM mons. Stjepanom Željkom Biletićem i drugim hrvatskim svećenicima, a uz više od 1500 Hrvata slavlju je nazočila i hrvatska Veleposlanica u Kraljevini Švedskoj Anica Djamić.

U homiliji biskup Košić je podsjetio na život sv. Brigite, govoreći o porukama koje njen život daje, i ističući je posebno kao uzornu majku i odgojiteljicu. „Danas su naše kršćanske obitelji pod velikim pritiskom, mogli bismo čak reći i da trpe sve više progon suvremenog poganskog društva. Obitelj se pokušava rastočiti i relativizirati, proglašavaju se jednakima obitelji oni oblici zajedništva koji to ne mogu biti po Božjoj volji i promislu. Stoga je velika odgovornost i velik teret na našim današnjim katoličkim obiteljima, ali i na svima nama vjernicima da se borimo za očuvanje obitelji pa se svi trebamo zdušno moliti za njih i sve činiti da im pomognemo i sačuvamo ih. Sveta Brigita u tome neka nam pomogne svojim primjerom i zagovorom.“, rekao biskup.

Biskup je i pozvao okupljene da čuvaju dar vjere koji su primili od Boga, preko svojih starijih. „Kad čovjek ima Boga u srcu, najbogatiji je na svijetu, govorio je blaženi, vjerujemo uskoro sveti Alojzije Stepinac. Čuvajte i svoju pripadnost našem hrvatskom narodu! Važno je znati kamo pripadamo, važno je biti svjestan svojih korijena. I mislite na to da se kad tad na ovaj ili onaj način vratite u domovinu za koju i mi imamo odgovornost da opstane, da ne nestane nego da napreduje. O njoj pjevamo u himni da je ona Lijepa naša. Ona to i jest, treba ju samo urediti da u njoj doista bude lijepo svima, da u njoj mogu živjeti i raditi svi, osobito mladi, a ne da ju napuštaju i ostavljaju sve više praznom. Molimo svetu Brigitu, molimo i sve naše hrvatske svece i blaženike: sv. Nikolu Tavelića, sv. Leopolda Mandića, sv. Marka Križevčanina, bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bušelića, bl. Ivana Merza, bl. s. Mariju od Propetog Petković, bl. Ozanu Kotorsku, bl. Augustina Kažotića, bl. Gracija iz Mula, bl. ses. Drinske mučenice i tolike neznane svete i blaženike da mole za nas, da mole za naš hrvatski narod da ne nestanemo i da u njemu bude života i svetosti, mira i pobožnosti, da budu naše majke roditeljice i odgojiteljice brojnoga potomstva, da vjeru sačuvamo, da se čitava Europa obnovi u poštivanju svojih kršćanskih korijena, da živi u poštivanju obitelji, svetosti braka između muškarca i žene, u odgoju za vječne vrijednosti vjere, nade i ljubavi da bismo svi imali blagoslovljen život i sretnu budućnost“, poručio je na kraju okupljenim Hrvatima biskup Košić.

 

 

Pin It on Pinterest