23. pro 2012.

Sisački biskup Vlado Košić u pratnji kancelara mons. Marka Cvitkušića, posjetio je u nedjelju 23. prosinca Gvozd, kako bi kao i prije dva mjeseca iskazao svoju potporu stanovnicima tog mjesta u njihovim nastojanjima da zadrže dosadašnji nedavno promijenjen naziv svoga mjesta, te u nastojanjima da u tom kraju nađu mirno mjesto za život. Tom prigodom biskup je u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla predvodio svečano misno slavlje u zajedništvu s mons. Cvitkušićem, župnikom iz Topuskog fra Goranom Rukavinom i domaćim župnikom fra Tomislavom Jurićem, gdje su se u molitvi i potpori okupili i brojni predstavnici braniteljskih udruga pristigli iz cijele Hrvatske.

U prigodnoj homiliji govoreći o razlozima svog dolaska biskup je rekao: „Vas sam osobito izabrao, između svih mojih šezdeset tri župe, da u ovo sveto vrijeme svoju radost zbog dolazećeg Božića podijelim s vama. Smatrao sam da je potrebno pokazati vam da je istina ono što sam vam rekao kad sam bio kod vas prije dva mjeseca, naime da vas ja neću napustiti, pa ako vas i svi drugi ostave. No, ja se nadam da će vas primijetiti i drugi, posebno oni koji su odgovorni u našem hrvatskom društvu.

Mene su nazvali u lokalnom časopisu ‘širiteljem mržnje’, zato što sam vam prošli puta rekao da vam dajem potporu da se zadrži ime Gvozd za vaše mjesto. Ja sam upravo to doživio – mržnju prema vama, i zato došao pokazati vam, da kao vaš pastir s vama suosjećam i da vas zaštitim od te mržnje. Ni prema kome nisam niti želim pokazati i malo mržnje, samo ljubav. Doista, ako se tko osjetio pogođen, ja molim za oproštenje. Molim i one koji vas i mene mrze za oproštenje. Mi kršćani ne smijemo mrziti, pa niti svoje neprijatelje. Ta Isus, naš Gospodin, čiji uskoro rođendan slavimo, rekao nam je, dapače zapovjedio nam je: ‘Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad dobrima i zlima, i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.’ (Mt 5,44-45) A što je to drugo negoli progon koji se nad vama događa, draga moja braćo i sestre? Pa vi ste iz svojih domova, iz svoga zavičaja u Bosni bili protjerani upravo od ovakvih koji vam i sada ovdje, u domovini Hrvatskoj priječe vaša prava i ponovno vas progone, a sve to umotano u ‘zakonitu proceduru’ u zahtjeve da se „ne mijenja ime mjesta, jer je to uvijek djelo ideologije“, itd. Pa zašto se upravo taj princip danas ne poštuje! Više je dosta tog ideološkog nasilja nad Hrvatima u ovoj zemlji! To sam vam došao reći i to vam žele reći i pripadnici hrvatske specijalne policije i hrvatski branitelji koji su danas s nama ovdje, u Gvozdu“, poručio je biskup.

Biskupova homilija u cijelosti

Govoreći još između ostalog o Evanđelju i Marijinom pohodu Elizabeti biskup rekao kako danas gledamo dvije trudne majke. „Marija je pohitila u Gorje, u dom Zaharije i Elizabete koja je bila pred porodom. Marija je željela pomagati, biti na uslugu svojoj rođakinji. Marija je stoga ovim svojim pohodom Elizabeti i nama primjer kako trebamo drugima služiti. I kad je Elizabeta ugledala Mariju, povikala je riječi blagoslova: „Blagoslovljena ti nad sve žene, i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“ (Lk 1,42) Tu Elizabeta nazva Mariju „Majkom Gospodinovom“ (ib.,43), pa to teolozi tumače jasnim svetopisamskim iskazom da je Marija Bogorodica. A što je najvažnije, Elizabeta Mariju zove blaženom zbog njezine vjere: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“ (ib.,45)

Marija je najveća vjernica. Ona je uzor nama u našoj vjeri. Kad ove godine, koju je Papa proglasio Godinom vjere, razmišljamo kako da osnažimo svoju vjeru, tada se moramo zagledati u Mariju. Neka ona, koja je nama rodila Spasitelja, i nama pomogne da svima donosimo Isusa, da njegov mir ispuni i usreći sva ljudska srca, neka i ovaj Božić bude miran i blagoslovljen za svakog čovjeka“, poručio je biskup.

Na kraju, riječi zahvale u ime svih župljana za nesebičnom potporom biskupu i braniteljima uputio je župnik fra Tomislav Jurić, a biskup je uzvratio božićnom čestitkom izrečenom kroz stihove Dragutina Domjanića: „Če bi rekel Božiću kaj želim si ja, rekel bi naj vsakomu puno srca da. Da bu narod narodu kak i bratu brat i da zadovolen bu jenput i Hrvat!“

Nakon mise druženje je nastavljeno u mjesnom društvenom domu gdje su branitelji predvođeni predsjednikom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata gospodinom Josipom Klemmom podijelili djeci Gvozda prigodne božićne darove.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest