11. ožu 2017.

U petak, 10. ožujka 2017. godine, mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački, pohodio je Međubiskupijsko sjemenište na zagrebačkoj Šalati. Biskup se na početku susreo sa sjemenišnim odgojiteljima te s trinaestoricom sjemeništaraca iz Sisačke biskupije. U srdačnom razgovoru biskup se interesirao o životu i radu u sjemeništu, potaknuvši sjemeništarce da im vrijeme i boravak u sjemeništu bude od svekolike koristi. Napomenuo im je kako hobiji, primjerice sport ili sviranje, mogu tome uvelike pridonijeti.

Uslijedila je pobožnost Križnog puta koji je potekao iz pera i molitve samih sjemeništaraca za ovaj korizmeni petak. Nakon pobožnosti Križnog puta kojem su nazočili i vjernici iz sjemenišnog susjedstva, biskup je predvodio Euharistijsko slavlje. Riječ dobrodošlice uputio mu je, vlč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa. Govoreći o korizmi, biskup Košić je istaknuo kako ona mora biti vrijeme obraćenja bez kojega nema spasenja. Primjer nalazimo na Križnom putu u desnom razbojniku koji je prema riječima sv. Augustina čitav život krao, a na kraju i raj ukrao kajući se za svoje grijehe, kazao je biskup. I sam se rado prisjetio svojih šalatskih dana, pozvavši okupljene vjernike da budu duhovna potpora odgojiteljima i sjemeništarcima.

Biskup je svoj boravak na Šalati zaključio za stolom sjemenišne obitelji. Tu su ga pozdravili sjemeništarci uz prigodnu pjesmu.

vlč. Ivan Grbešić

Pin It on Pinterest