14. svi 2011.

U nedjelju 15. svibnja služena je sveta misa u čast 20. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade “Gromova” u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu. Misu za 202 poginula, 6 nestalih i 1200 ranjenih te ostale “Gromove” i njihove najbliže predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup. “Okupili smo se na 20.obljetnicu osnutka brigade koja je branila i obranila Hrvatsku” – rekao je mons. Košić na početku mise okupljenim pripadnicima 2. gardijske brigade, roditeljima i bližnjima poginulih i nestalih, ratnim zapovijednicima, gradonačelniku Bandiću i drugim okupljenim vjernicima u crkvi Sveta Mati Slobode.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je istknuo: “Isus je bio hrabri pastir i kada je tražio da ga slijedimo kroz život nije pričao isprazne priče, već je vlastitim životom davao dobar primjer. Isus je uskrsnućem postao pobjednik nad grijehom i smrti i zato postoje brojni ljudi koji nasljeduju Isusa Krista” – rekao je biskup. Jedan od njih je i blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup. “Bio je hrabar! On nikad nije mislio na sebe. Nije se pitao hoću li ja trpjeti nego mogu li spasit čovjeka? Tako se i mi, današnji kršćani moramo boriti za dobro i istinu pa tako i obranu istine o Domovinskom ratu, o čemu nam svjedoci tekst na Stepinčevu grobu koji govori kako je domoljublje visoko načelo kršćanstva. U tom smislu možemo spomenuti i poginulog heroja Domovinskog rata brigadira Predraga Matanovića, pripadnika “Gromova” koji je poput hrabrog pastira brinuo za svoje vojnike ali i svojom nesebičnom žrtvom, položivši život na oltar domovine zadobio da su ga svi voljeli, poštovali i slijedili. Nakon svete mise okupljeni su se uputili pred crkvu Sveta Mati Slobode gdje su zapaliti svijeće i postaviti vijenac.

Sisački biskup Košić nazočio je i drugom djelu proslave 20. Obljetnice osnutka „Gromova“ zajedno s obiteljima poginulih Gromova, vojnim biskupom Jurjom Jezerincom, vojnim kapelanima, braniteljima Gromovima, predsjednikom RH Ivom Josipovićem, predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor, ministrom obrane Davorom Božinovićem, generalima-ratnim zapovjednicima 2. gardijske brigade i ostalim vojnim i državnim dužnosnicima i na svečanoj akademiji na Zagrebačkom velesajmu povodom 20. obljetnice Gromova. AS

Pin It on Pinterest