8. srp 2017.

Sisački biskup Vlado Košić sudjelovao je u subotu, 8. srpnja 2017. u Szombathelyju u Mađarskoj na svečanoj misi instalacije novog szombathelskog biskupa mons. Janosa Szekelya.

Papa Franjo 18. lipnja o.g. imenovao je, nakon što je prošle godine mons. Andras Veres otišao za biskupa u Gyor i biskupska stolica ostala prazna, mons. Janosa Szekelya, koji je deset godina do sada (2007.-2017.) bio pomoćni biskup u Esztergom-Budimpešti, za novog szombathelskog biskupa.

Svečanu koncelebriranu misu u katedrali započeo je kardinal Peter Erdo, a nakon što je pročitana bula papinog imenovanja Nuncij je predao biskupski štap, liturgiju je nastavio voditi novi biskup Szekely. Na slavlju je sudjelovalo mnoštvo vjernika, koje je do kraja ispunilo katedralu, među kojima i hrvatska, slovenska i romska manjina, koje je novi biskup posebno pozdravio i zahvalio im što obogaćuju biskupijsku zajednicu svojom vjerom i nacionalnim vlastitostima. U koncelebraciji je sudjelovalo preko stotinu pedeset svećenika i dvadesetak biskupa, među kojima i biskup murskosoboški Peter Štumpf iz Slovenije i biskup sisački iz Hrvatske.

Biskup Košić se poslije misnog slavlja susreo s Hrvatima koji žive u tom kraju, a rado dolaze u Sisak na slavlje našeg svetog zaštitnika Kvirina. Ovim odlaskom u Mađarsku biskup Vlado želio je učvrstiti dobre duhovne veze koje Sisačka biskupija njeguje s biskupijom u Szombathelyju gdje je sisački biskup sveti Kvirin početkom 4. stoljeća podnio mučeništvo za Krista.

Novom biskupu u Szambathelyju biskup Vlado darovao je repliku Kvirinove svjetiljke i zbornik „Antiquam fidem“.


Pin It on Pinterest