27. ožu 2017.

U nepuna dva mjeseca Župu Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom treći puta pohodio je biskup povodom krštenja petog djeteta – na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u subotu, 25. ožujka 2017. godine, sisački biskup mons. Vlado Košić krstio je Brunu Čauš, peto dijete Marte i Roberta Čauša.

U kontekstu aktualnih rasprava o početku života, biskup Košić u homiliji je istaknuo

da upravo na svetkovinu Blagovijesti Crkva slavi važnost početka života od začeća – to je bio i Isusov početak i početak našega spasenja po Božjem Sinu koji se utjelovio. Samo mi kršćani vjerujemo u utjelovljenje, koje je uz otkupljenje temelj naše vjere, utjelovljenje u kojem se spaja nebo sa zemljom i Bog sa čovjekom. To je ujedno i ispit naše vjere, da priznajemo Isusa pravim Bogom i pravim čovjekom.

Princip utjelovljenja važan je i u našem kršćanskom životu, naglasio je mons. Košić, potaknuvši okupljene vjernike da svoju vjeru žive utjelovljeno, a ne skriveno i u katakombama jer „mi svoju vjeru moramo pokazivati i u društvenom životu, u pitanjima života, istine, socijalne stvarnosti“. „Molimo Mariju da možemo tu vjeru utjelovljeno živjeti, da u životu budemo ispunjeni Duhom Svetim kojega smo primili u sakramentima krštenja i potvrde, da on ispuni naša srca i preobrazi ih te čini čudo Božje ljubavi u našem životu“, rekao je biskup Košić.

Biskup je ohrabrio sve obitelji koje mogu imati djecu da budu velikodušne i da se ne boje jer dijete je Božji dar. I Marija je bila hrabra, ušla je u avanturu, nije znala što ju čeka, bojala se, opirala, a tako i među roditeljima postoje strahovi da prihvate veći broj djece, međutim, zaključio je mons. Košić, „Bog će dati svoj blagoslov ako bude hrabrih ljudi poput Marije“, stoga „molimo da bude radosti života u našoj Domovini i da podupremo život, roditelje i prave vrijednosti koje čuvaju naš narod“.

em/mk

Pin It on Pinterest