19. pro 2011.

Sisački biskup Vlado Košić u pratnji fra Nikole Jurete, župnika župe Sv. Josipa Radnika u Sisku,  posjetio je u ponedjeljak 19. prosinca „KAS“, udrugu za terapijsko jahanje osoba s različitim oblicima invaliditeta, a koja se nalazi na području te župe. Tom prigodom, biskup Košić uručio je predsjedniku Udruge Dominiku Tomašu donaciju od 10 000 kuna kojom će se pokriti hrana, lijekovi i održavanje jednog rehabilitacijskog konja za sljedećih godinu dana.

Udruga „KAS“ u proljeće 2012. godine proslavit će deset godina rada. Trenutno okuplja šezdesetak korisnika, različitih tjelesnih i mentalnih oštećenja, starosti od četiri do četrdeset godina, te 25 stručnih volontera: logopeda, fizikalnih i radnih terapeuta.

„Niti jedna metoda terapije ne može postići takve pozitivne učinke kao terapijsko jahanje. Gibanje konja, koje oponaša hod čovjeka, pruža jedini mogući nadomjestak hodanju osobama koje ne hodaju, a time jahanje daje iskustvo slobode i pokretljivosti. Ono što nas čini drugačijim od drugih standardnih vrsta rehabilitacije, je i to da se kod nas o jednom korisniku brinu tri ili četiri fizioterapeuta, te svakom korisniku pružamo individualni pristup. Trenutno imamo devet rehabilitacijskih konja, a ova donanacija koja zbrinjava jednog od tih konja uvelike nam je dobro došla u ovim trenucima“,  rekla je potpredsjednica udruge Đurđica Vuić.

Biskupa su uz voditelje Udruge dočekali i štićenici Centra za rehabilitaciju Komarevo, ujedno i korisnici terapijskog jahanja. Oni su pred gostima izveli nekoliko Božićnih recitala, a biskupu su darovali nekoliko svojih crteža.  (SV)


Pin It on Pinterest