25. ruj 2012.

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u utorak 25. rujna u sisačkom naselju Caprag početak rada Kulinarskog instituta „Kul In“, prve edukativno-specijalističke kulinarske institucije u Hrvatskoj.

Obraćajući se brojnim okupljenim uzvanicima sisački biskup istaknuo je iznimnu radost i ponos što može nazočiti rađanju ove nove visokoškolske ustanove i ostvarenju vizionarskih snova g. Sertića na mjestu koje je gladno novih početaka. Sisak i “Željezara” doživjeli su toliko gubitaka radnih mjesta  i takvo novo rađanje daje veliku nadu i veliki optimizam. Biskup je istaknuo i kako su Hrvatskoj i Sisku potrebni vizionari i ljudi od inicijative, te je ovo pokazatelj da se može ulagati u budućnost, nova znanja, u obrazovanje, znanost i nove projekte za mlade ljude, a to je nešto što naša zemlja treba prepoznati i vrednovati.

Upravo je Sisačka biskupija prije godinu dana bila prvi partner Kulinarskog Instituta koji je tada još bio u osnivanju, te je podržala njegov rad davši mu na korištenje prostorije pučke kuhinje, u kojima su se van radnog vremena održavali tečajevi kulinarstva. „Kul In“ je osnovao Matt Darko Sertić Siščanin s američkom adresom, a uz suradnju s Obrazovnom grupom Zrinski sljedeće akademske godine započet će se s upisom studenata na dvogodišnji i trogodišnji studij menadžmenta u kulinarstvu čiji je cilj osposobiti mlade ljude ne samo kao vrhunske kuhare već i kao voditelje restorana i hotela.

Otvarajući Institut, g. Sertić je između ostalih zavalio Sisačkoj biskupiji i biskupu Košiću na dosadašnjoj potpori, te izrazio želju da se suradnja s Biskupijom i dalje nastavi, posebice oko početka rada Fakulteta medicinskog osoblja Družbe sinova Bezgrešne iz Kutine. Sertić je najavio i nastavak suradnje s Caritasom i pučkom kuhinjom Sisačke biskupije kroz razne donacije, ali i iznio viziju ostvarivanja ideje o sisačkom sveučilištu.

Voditelj stručnog usavršavanja u prvoj godini rada Instituta i njegov dekan bit će poznati kuhar Zdravko Perić, prvi Hrvat s diplomom prestižne pariške kulinarske akademije Le Cordon Bleu.

Svečanosti početka rada nazočili su i brojni predstavnici državne i lokalne vlasti.

 

Pin It on Pinterest